2 december 2016

Klijnsma blijft zoeken naar pensioenoplossingen

Staatssecretaris Jetta Klijnsma blijft zoeken naar mogelijkheden waardoor pensioenkortingen voor 2017 kunnen worden voorkomen. Dat gaf de bewindsvrouw vanochtend aan in een overleg met ANBO en andere organisaties op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. "Voor het vertrouwen in het pensioenstelsel is het heel erg belangrijk dat kortingen voorkomen worden", zegt directeur-bestuurder Liane den Haan. Ze vervolgt: "Ondanks dat eventuele kortingen minimaal zijn is het erg belangrijk dat Klijnsma dit voorkomt."

Hersteltermijnen verlengen 

ANBO is erg benieuwd met welke oplossingen Klijnsma komt. Eerder gaf zij al te willen kijken naar het uitbreiden van de hersteltermijnen van tien naar twaalf jaar voor pensioenfondsen. Dit betekent dat pensioenfondsen meer tijd hebben om aan hun vereiste buffers te voldoen. Hierdoor hoeven minder snel te korten. Zij komt hier in januari op terug als de definitieve dekkingsgraden van alle pensioenfondsen bekend zijn.

Nieuwe pensioenstelsel

Ook het nieuwe pensioenstelsel kwam in het overleg aan bod. ANBO en de andere organisaties hebben er bij de staatssecretaris op aangedrongen dat zij nauwer willen worden betrokken bij dit overleg. "Er zijn 3,3 miljoen gepensioneerden in Nederland en wij zitten niet aan tafel om mee te denken. Dat is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen, want gepensioneerden kunnen een overgang naar een ander stelsel mogelijk direct voelen in hun portemonnee."