28 maart 2013

Keuringsleeftijd rijbewijs naar 75 jaar

Vanaf 1 januari 2014 hoeven oudere rijbewijsbezitters zich pas vanaf hun 75ste te laten keuren. Het kabinet heeft daar onlangs definitief mee ingestemd. Nu ligt de keuringsleeftijd op 70 jaar en vervolgens iedere 5 jaar. Bij ongeveer 1 à 2 procent leidt dat tot intrekking van het rijbewijs. Met de verhoging van de keuringsleeftijd besparen automobilisten op de kosten van de Eigen Verklaring, de keuringskosten en eventuele extra kosten van een medisch specialist.

Alternatieven

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur doet in aanvulling op het besluit onderzoek naar mogelijke alternatieven voor de seniorenkeuring en de effecten van eventuele afschaffing. De resultaten daarvan stuurt zij voor de zomer naar de Tweede Kamer.

Afschaffen

Het kabinetsbesluit stoelt op de betere conditie van ouderen. ANBO vindt dat de leeftijdsafhankelijke keuring helemaal moet verdwijnen, maar dat de keuring wel relevant is als iemand een aandoening of beperking heeft. Als er dan al een medische keuring is, dan moet die uitgebreid met een rijvaardigheidstest. “Want” aldus Liane den Haan directeur van ANBO, “dat geeft een beter beeld of iemand nog geschikt is om als automobilist aan het verkeer deel te nemen.”

Goedkope rijbewijskeuringen

ANBO biedt goedkopere keuringartsen aan voor senioren. Meer daarover is te vinden onder Voordeel en Korting.

Foto: Nationale Beeldbank, Rene du Chatenier Fotografie

Naar overzicht
Wonen