17 september 2015

Kabinet vindt werkenden belangrijker dan niet-werkenden

De Tweede Kamer wil het gat in koopkrachtontwikkeling tussen gepensioneerden en werkenden vooralsnog niet dichten. “Veel politici hebben een grote mond gehad over de koopkracht van gepensioneerden vóór Prinsjesdag. Maar praatjes vullen geen gaatjes en zeker niet de kloof tussen werkend en niet-langer-werkend”, zegt directeur-bestuurder Liane den Haan van ANBO. “Het is nauwelijks een onderwerp geweest tijdens de Algemene Beschouwingen. Daar hadden wij echt meer van verwacht. Zeker omdat ons koopkrachtonderzoek duidelijk laat zien dat gepensioneerden tijdens de crisis zes procent aan koopkracht hebben ingeleverd ten opzichte van werkenden.” 

0,2 procent voor gepensioneerden 

Werkenden gaan er volgend jaar 2,5 procent in koopkracht vooruit, terwijl gepensioneerden op een magere 0,2 procent blijven steken. Den Haan: “Dat klinkt als een heel klein plusje, maar daar zijn de extreme ontwikkelingen al uit gefilterd. De cijfers die het kabinet presenteert zijn niet zo rooskleurig als men doet voorkomen, want vier op de tien gepensioneerden schrijft voor het zoveelste jaar rode cijfers.” Minister-president Rutte gaf aan dat dit komt doordat de pensioenfondsen vanwege de lage rente de uitkeringen niet kunnen indexeren. Rutte zei dat het niet de taak van het kabinet was dat op te lossen. Hij vond het wel de taak van het kabinet om de AOW te verhogen met de inflatie, maar dat de pensioenfondsen verantwoordelijk zijn voor het pensioen.

Al acht jaar op rij

Ook zei Rutte dat er al is bijgeplust toen de berekeningen er slechter uitzagen. Den Haan beaamt dat het kabinet het dreigende koopkrachtverlies voor alle gepensioneerden, zoals gevreesd voor het zomerreces, heeft gerepareerd. “Dat is fijn, maar slechts een begin. Er is onvoldoende oog voor de situatie waarin veel gepensioneerden verkeren. Gepensioneerden leveren al voor het achtste jaar op rij in. Het is tijd dat het tij gekeerd wordt.”

Motie 50-Plus   

Alleen de fractie 50-Plus had een motie ingediend om de koopkracht te repareren, maar die werd met ruime meerderheid verworpen. Den Haan: “Zoals Krol hier terecht zei: het was eerlijker geweest als gepensioneerden na het zuur ook hadden mogen meeprofiteren van het zoet.” ANBO gaat zich inzetten om de politiek te bewegen om zich meer in te zetten voor de ruim drie miljoen AOW’ers in Nederland. Dat zal gebeuren als de begroting van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) later dit najaar wordt behandeld. 

Naar overzicht
Inkomen