19 maart 2019

Joris Linssen: 'Er staat geen termijn voor rouw'

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur semper lacus sit amet risus tempor aliquam. Maecenas sagittis velit sapien, sit amet varius libero placerat ut. Vivamus pretium purus vel justo faucibus, et tincidunt lacus dapibus. Maecenas vulputate eu elit nec feugiat.

“Ik was er wel bij toen in het ziekenhuis de behande­ling werd gestaakt. De patiënt weet zelf vaak niet wat er speelt, omdat alles in een andere ruimte wordt bespro­ken. Mijn stiefvader kwam even bij en vroeg wat er al­lemaal gebeurde. De meeste mensen hebben dan de neiging om te zeggen: ‘Ga maar lekker slapen.’ Maar ik wilde eerlijk zijn, dus ik vertelde hem dat hij aan het eind van zijn leven was gekomen. Dat was bijzonder, intiem en heftig. (….) Dat vertelt televisiepresentator Joris Linssen in het nieuwste ANBO Magazine 2. In het dossier levenseinde gaat ANBO Magazine dieper in op de laatste levensfase, eigen regie, voltooid leven en bijzondere momenten rond dood gaan.

Het interview met Linssen vond een paar dagen na het overlijden van zijn stiefvader plaats, in januari van dit jaar. Op de uitvaart speelde Linssen en zijn band Caramba het nummer Op een dag als deze. “Ruim dertig jaar was hij in ons leven. Mijn moeder wil het nummer graag horen en dat kun­nen we prima spelen op zo’n moment. Niet door een knop om te zetten, dat moet je nooit doen. Altijd open blijven en bovendien: je kunt toch ook andere gevoe­lens hebben midden in een rouwperiode? Wij hebben de afgelopen dagen ook gelachen aan de keukentafel.” Ondertussen gaat het leven - en Joris’ theatertournee - door. “Je kunt toch ook andere gevoelens hebben midden in een rouwperiode?”

Rouwen is nooit helemaal klaar

“Vorig jaar heb ik het tv-programma Joris zoekt Troost ge­maakt, over de rouw- en uitvaartcultuur door de jaren heen. Het meest troostrijke bleek te zijn dat iemands naam nog wordt genoemd. Dat gebeurt niet altijd, mensen zijn vaak banger voor de doden dan voor de dood. Soms hoor je: ‘Hij of zij heeft zoveel verdriet, laat hem of haar maar even.’ En dan zeggen mensen niets meer tegen elkaar. Maar het is juist wél goed om eens aan te bellen. Niet alleen rond de uitvaart – dan is er vaak drukte genoeg – maar ook daarna, als die oor­verdovende knal komt en het stil wordt. Er staat geen termijn voor rouw, je kunt niet zeggen dat het na een jaar klaar moet zijn. Want het is nooit helemaal klaar.”

Inspireren en praten over gevoelens

“We praten nu wel makkelijker over gevoelens dan vroeger. Dat komt ook door televisie. Het programma Hello Good­bye laat bijvoorbeeld mooi zien wat er speelt in de samen­leving. Iedereen komt voorbij, van een jongen die nu een meisje is tot een jonge vrouw met een burn-out of een ver­haal over Alzheimer. Ik sla in een gesprek alle wissewasjes over, het gaat meteen over grote dingen. Sommige verhalen raken me erg. Maar ik lijd niet onder andermans verdriet, ik wil diegene juist steunen.”

Over Joris Linssen

Joris Linssen (1966) groeide op in Eindho­ven. Sinds zijn zestiende is hij veel bezig met muziek; als zanger en liedjesschrijver in bands. Hij studeerde geschiedenis en verbleef vier maanden in Mexico voor zijn afstudeerscriptie. Sinds 2001 is hij presentator op televisie, onder meer van de programma’s Taxi (waarin hij in een taxi gesprekken voerde met passagiers), Hello Goodbye (waarin hij praat met mensen die op Schiphol iemand wegbrengen of opha­len) en Joris zoekt Troost (over de rouw- en uitvaartcultuur door de jaren heen). Sinds 1999 heeft hij een vaste band, Joris Linssen & Caramba, waarmee hij optreedt in theaters, op festivals en in cafés. Joris woont in Utrecht, is getrouwd en heeft twee dochters.

Lees hier het hele interview met Joris Linssen

Joris Linssen