08 september 2016

John de Wolf: "Senioren wél flexibel en niet duur"

Steeds meer werkzoekenden vinden een baan, maar het aantal ouderen zonder werk blijft hangen op 200.000. Tijd voor actie, vindt oud-profvoetballer John de Wolf. Het komend jaar is hij de eerste ambassadeur ouderenwerkloosheid. ANBO Magazine sprak met hem over zijn drijfveren.  

ANBO Magazine: Waarom heeft minister Asscher jou als boegbeeld gekozen?

"Omdat ik ervaring heb in de begeleiding van werkzoekenden. Sinds februari train ik bij Stroomopwaarts MVS, een participatiebedrijf in Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, werkzoekenden weer fit voor een baan. Van de eerste 22 deelnemers hebben er al tien werk gevonden.. Echt, daar krijg ik kippenvel van."

ANBO Magazine: Dat is bijna de helft. Wat bied jij deze mensen?

"Werkloosheid doet iets met je persoonlijkheid; na de zoveelste afwijzing weet je niet meer wie je bent of waar je voor staat. Niet voor niets heeft een derde psychische klachten, zoals somberheid. De eerste keren zag ik deelnemers schuchter de sportclub in schuifelen, maar na een tijdje gaan hun ogen stralen, ze worden energieker. En dát zelfvertrouwen neem je mee in sollicitatiegesprekken."

Ken jij zelf het wanhopige gevoel van 'afwijzing na afwijzing'?

"Meer dan iedereen denkt. Ik heb diverse sollicitaties voor trainersfuncties naar clubs gestuurd. Telkens vond ik een brief op de mat: 'sorry, u past niet het in profiel'. Geen toelichting, niets, daar kun je het mee doen. Lees hier het hele interview.

Naar overzicht
Inkomen