23 januari 2018

John de Wolf: "Krappe arbeidsmarkt biedt volop kansen"

Topbestuurders van Nederlandse bedrijven zijn bang dat de krappe arbeidsmarkt verdere groei van de economie in de weg kan zitten. Dat concludeert adviesbureau PwC op basis van eigen onderzoek. Daaraan deden 1.300 bestuursvoorzitters uit 85 landen mee, van wie 65 uit Nederland. Topbestuurders zijn wel optimistisch over de economie.   

Dit biedt bedrijven gewoon mogelijkheden om verder te kijken dan hun neus soms lang is, zegt John de Wolf, ambassadeur Werk en Inkomen bij ANBO. "Ik zie vooral kansen. Vooral onder ouderen is er nog veel onbenutte kennis en kunde omdat bedrijven ze niet zien staan. Dat geldt gelukkig niet voor alle bedrijven, maar we hebben hier nog een slag te maken."

Niet bang voor tekorten

Dat vindt ook ANBO-directeur Liane den Haan. "Het is niet voor niets dat ANBO John heeft gevraagd zijn werk bij onze organisatie voort te zetten. John heeft oudere werkzoekenden zichtbaar gemaakt. Daar gaat hij bij ANBO mee door. De aantrekkende economie biedt volop kansen. Als werkgevers die met beide handen aangrijpen, hoeven ze nog niet zo bang te zijn voor tekorten op de arbeidsmarkt."

De vrees dat het moeilijker zal worden om geschikt personeel te vinden is een van de grootste zorgen onder werkgevers. Vooral aan personeel met een technische achtergrond is een gebrek.

Net als collega's uit andere landen verwacht ruim tweederde van de Nederlandse bestuursvoorzitters de komende twaalf maanden economische groei. Dat was een jaar eerder nog 55 procent. Negen op de tien topmannen en -vrouwen rekenen ook op een stijgende omzet van de eigen onderneming.

Een uitgebreid interview met John de Wolf staat in ANBO Magazine 1 dat donderdag 25 januari verschijnt.

Naar overzicht
Inkomen