17 mei 2017

'Jezelf zijn' centraal op Internationale dag tegen homofobie

Op 17 mei wordt wereldwijd in ruim 130 landen IDAHOT gevierd, de internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie. Onder het motto ‘Jezelf kunnen zijn, dat wil jij toch ook?’ worden in het hele land activiteiten georganiseerd. Ook ANBO en Roze 50+ spreken zich uit tégen LHBTI-fobie en vóór een inclusieve samenleving; een samenleving waarin seksuele oriëntatie en genderexpressie veelkleurig mogen zijn. IDAHOT staat dit jaar in het teken van familie. "Jezelf zijn is een voorwaarde om tot bloei te komen. Familie, en dat kan iedereen zijn die je als zodanig beschouwt, helpt je daarmee. Ik steun IDAHOT vandaag, maar ook de rest van het jaar zetten we ons in om zoveel mogelijk mensen te helpen om zichzelf te zijn", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

17 mei: overal IDAHOT

Iedereen heeft familie; of je nu lesbienne, homo, bi, transgender, intersekse, hetero of in dubio bent. En of het nu je biologische, praktische of zelfgekozen familie is, bij je familie mag je zijn wie je bent: jezelf. Om dit te vieren zijn er in heel Nederland activiteiten georganiseerd. Het zwaartepunt van de activiteiten ligt op woensdag 17 mei, de dag waarop IDAHOT internationaal wordt gevierd. Dan worden in Nijmegen bijvoorbeeld zebrapaden in regenboogkleuren geschilderd, wordt in Eindhoven een regenboogtunnel geopend, opent de gemeente Utrecht een genderneutraal toilet op het Stadskantoor en kunnen ouderen in onder andere Oss, Den Haag en Zeeland deelnemen aan activiteiten en wandelingen.

Een volledig overzicht van de activiteiten vindt u op www.idahot.nl. De IDAHOT-week wordt afgesloten met de uitreiking van de Jos Brinkprijs voor LHBTI-emancipatie door minister Jet Bussemaker op zondag 21 mei in het oude Luxor theater in Rotterdam.

#Jezelfie met een 'Twibbon'

Homoseksualiteit is strafbaar in 72 landen en in tal van landen worden LHBTI’s vervolgd en onderdrukt. Een groot deel van de wereldbevolking is dus niet vrij in haar of zijn partnerkeuze. Miljoenen lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (LHBTI’s) leven in angst. ok in Nederland is er nog veel te winnen. Hoewel de houding van Nederlanders over lesbiennes en homo’s steeds iets positiever wordt – 9 op de 10 Nederlanders vindt dat zij het recht hebben om te leven zoals ze willen – krijgen zeven op de tien LHBTI’s te maken met fysiek of verbaal geweld om hun identiteit. Biseksuelen krijgen op het werk twee keer vaker dan heteroseksuele collega’s te maken met pesterijen en ander ongewenst gedrag. Nederlanders zijn minder positief over transgenders dan over LHB’s (SCP 2016, WODC 2009). Uit SCP-onderzoek dat deze week verscheen blijkt hoe belangrijk sociale steun van biologische en zelfgekozen familie is voor transgender personen.

Om te laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn kunt u op sociale media een #jezelfie maken: met een foto-filter laat u uw steun aan IDAHOT zien. 

Steunt u IDAHOT? Laat het zien!

Platform Nederland

Wereldwijd wordt IDAHOT sinds 2004 gevierd en inmiddels doen ruim 130 landen mee. In Nederland organiseert het IDAHOT-platform dit jaar voor het eerst gezamenlijk activiteiten. Daarbij spreekt een keur aan prominenten, waaronder Roze 50+ ambassadeurs en betrokkenen zich uit tégen LHBTI-fobie en vóór een inclusieve samenleving; een samenleving waarin seksuele oriëntatie, gender identiteit en expressie veelkleurig mogen zijn. Kijk voor meer achtergrondinformatie en activiteiten op www.idahot.nl.

Mensen op de internationale dag tegen homo-, bi- en transfobie
Gezondheid