19 oktober 2017

Interview ANBO Magazine: ‘Wij zijn het cement van de maatschappij’

Ouderen zijn het cement van onze samenleving. Dat is van onschatbare waarde. Dit meldt Dirk Sikkel, voormalig hoogleraar Ouderen, Communicatie en Consumentengedrag, in ANBO Magazine.

“Ik denk dat de samenleving nog meer aan de kracht van ouderen en hun specifieke kwaliteiten zou kunnen hebben”, aldus Sikkel. Het is volgens hem dan wel belangrijk om dit op een goede manier te doen.

“Vaak wordt gedacht dat je ouderen aan ouderen moet koppelen, bijvoorbeeld als mantelzorgers. Economisch gezien is dat geen gek idee, want ouderen hebben de tijd en het talent om zorgzaam en betrokken te zijn. Alleen richten ouderen zich liever op jongeren. Dat heeft de evolutie zo bepaald, het heeft te maken met het willen doorgeven van de eigen genen aan toekomstige generaties. Voor solidariteit van ouderen onderling was er in de evolutie niet zo’n mechanisme.”

Vijftigplusmarkt

De 66-jarige Sikkel was van 2009 tot 2014 hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Nu is hij directeur-eigenaar van Sixtat, een bedrijf dat zich richt op statistiek, marktonderzoek en het ontwikkelen van software. Ook is hij verbonden aan Booming Experience, een bureau voor marketing en communicatie dat zich richt op de vijftigplusmarkt.

Volgens Sikkel werden ouderen in reclames in het verleden gestigmatiseerd. “Ze werden neergezet als mensen die op zichzelf gericht zijn en genieten van het leven zonder zich al te veel om anderen te bekommeren.”

Bahama’s

Dat kwam volgens hem doordat reclamejongens ideeën verzonnen die nergens op gebaseerd waren. Sikkel: “Neem nu het Zwitserlevengevoel. Voor mensen tussen de 45 en 55 jaar zal deze reclame best aansprekend zijn geweest, die werkten hard en wilden best lekker luieren op de Bahama’s. Maar ouderen zijn over het algemeen geen mensen die het hele jaar door in de zon willen liggen.”

Adviseur

Dit blijkt ook uit onderzoek. Een onderzoeksbureau heeft aan mensen tussen de 50 en 85 jaar gevraagd welke rol zij prettig vinden. “De rol van levensgenieter – het Zwitserlevengevoel – scoorde het hoogst onder mensen ónder de 65 jaar, mensen die nog werken en waarschijnlijk best wat meer vrije tijd zouden willen. Maar 65-plussers voelden zich veel meer aangesproken door de rollen van verantwoordelijke en adviseur.”

Het complete interview met Sikkel is terug te lezen in het begin deze maand verschenen ANBO Magazine. Dat kan hieronder ook online, vanaf pagina 15: