2 april 2021

Internetbankieren niet weggelegd voor alle ouderen

Er zullen altijd ouderen zijn die niet via internet hun bankzaken kunnen of willen doen en daar moeten banken rekening mee houden. Verlies de behoefte aan persoonlijk contact niet uit het oog, zegt onze directeur Anneke Sipkens in het jaarverslag van ABN AMRO.

De ANBO-directeur werd voor het jaarverslag over 2020 geïnterviewd door de bank. “Het idee dat iedereen straks alleen digitaal bankiert – dat zal simpelweg niet gebeuren”, zegt Sipkens in het interview. Niet iedereen snapt de laatste technologische ontwikkelingen en ouderen kunnen ook fysieke beperkingen krijgen die een struikelblok vormen.

Steeds meer digitaal

ABN AMRO - en natuurlijk ook de andere banken - laten hun klanten steeds meer digitaal doen, zoals betalingen en automatische incasso’s. Daarbij wordt ervan uitgegaan dat iedereen wel weet hoe een webbrowser of een app werkt. “Maar dat is niet het geval”, zegt Sipkens in het jaarverslag. “Voor ouderen is het moeilijk om alles bij te houden, vooral als ze met pensioen zijn en moderne technologieën niet meer dagelijks gebruiken.”

Op hun gemak

Banken moeten de oudere klanten niet uit het oog verliezen, vindt de ANBO-directeur. “We snappen dat banken steeds meer filialen sluiten, maar voor de oudere klanten is het persoonlijke contact enorm belangrijk. Als ze een probleem hebben, willens ze ergens naartoe kunnen waar ze zich op hun gemak voelen en waar ze met een deskundige kunnen praten.”

Het hele interview (Engels) staat hier

contactloos pinnen