24 maart 2012

'Inhoud als basis voor zeggenschap binnen DNV'

Ook ANBO, van 2009 tot en met 2012 lidbond van de FNV, stelt belangrijke voorwaarden aan toetreding bij De Nieuwe Vakbeweging, zoals de werktitel van de opvolger van de FNV luidt. Zo wil ANBO een autonome vereniging blijven en zich niet opsplitsen. Ook wil ANBO alle senioren binnen de FNV vertegenwoordigen. Tot slot wil ANBO dat er een einde komt aan macht gebaseerd op ledenaantal.

Inhoud is basis van zeggenschap

Vandaag zegt Liane den Haan, algemeen directeur van ANBO, in NRC dat de toekomst van de FNV gebaat is bij verenigingsdemocratie op basis van inhoud: "Nu is de democratie gericht op de macht van het getal. En daar is het misgegaan. Als het om ouderenbeleid gaat moeten wij het voortouw hebben, ook in de besluitvorming. Als het om onderwijs gaat, de Algemene Onderwijsbond (AOb). In het model dat wij nu voorstellen zoek je voortdurend wisselende coalities. Nu moet je altijd vriendjes blijven met FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV om iets geregeld te krijgen."

Op dit moment onderzoekt kwartiermaker Jetta Klijnma, in het dagelijks leven Tweede Kamer-lid voor de PvdA, hoe de toekomst van de FNV eruit moet komen te zien. Klijnsma werd aangesteld nadat de FNV er niet in slaagde om de problemen die ontstonden rond het pensioenakkoord, zelfstandig op te lossen. Op 1 mei presenteert zij haar advies. ANBO gaat tussen 7 en 11 mei het land in om leden te raadplegen over het advies. Op basis daarvan moet besloten worden of ANBO op 23 juni, tijdens het oprichtingscongres van De Nieuwe Vakbeweging, mede-grondlegger wordt. Pas later wordt besloten over de toetreding tot De Nieuwe Vakbeweging. 

 

 

 

Naar overzicht
Inkomen