10 juli 2020

ING, laat trouwe klanten niet in de kou staan!

ING gaat een kwart van hun bankfilialen versneld sluiten. Dat is vanochtend bekend geworden. Dit komt nog eens bovenop de sluiting van een groot aantal servicepunten. Aanleiding is het sterk teruglopend aantal klanten dat een bankkantoor bezoekt. ANBO vindt dit een slechte zaak, want er zijn nog steeds veel mensen die niet digitaal hun bankzaken kunnen doen.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO vindt dat de ING met de snelheid onvoldoende oog heeft voor een groot deel van haar trouwste klanten: “Veel van onze leden waren al klant van ING toen het nog niet eens de Postbank was! Dat zijn dus niet de jongste mensen. En vaak ook niet de meest mobiele. Wij vinden dat ING daar meer rekening mee moeten houden.”

Overgang naar Geldmaat duurt nog lang

De dienstverlening van ING, maar ook die van Rabobank en ABN-AMRO, gaat over naar Geldmaat. Die overgang moet eind dit jaar zijn afgerond. Liane den Haan: “Binnen Geldmaat komen, als alles klaar is, meer servicepunten beschikbaar. Maar dat duurt nog een tijd.”

ING-topman Van Dusschoten wekte vanochtend in De Telegraaf de indruk dat het allemaal wel meevalt. “De belofte dat klanten met de auto binnen 10 tot 15 minuten bij een ander kantoor kunnen zijn, is veelzeggend,” aldus Den Haan. “Zeker in de grote steden, waar kennelijk de meeste kantoren verdwijnen, hebben senioren geen auto, maar reizen zij veelal met het openbaar vervoer. En dan is het – zeker als je niet mobiel bent – moeilijk om bij een ander bankfiliaal te komen.”

ING te makkelijk over reisafstand

ING denkt niet goed na over de gevolgen van het sluiten van kantoren. Den Haan: "Ik hoorde laatst van iemand dat hij een brief van ING had ontvangen dat het kantoor bij hem in de buurt was gesloten. Dat is dus geen vooraankondiging, maar een voldongen feit. In de brief werd verwezen naar een ander kantoor, maar dat filiaal is vrijwel onbereikbaar met OV. Het laatste stuk van de halte tot het kantoor betekende een wandeling van 20 minuten!. Dat is voor mensen met bijvoorbeeld een rollator niet of nauwelijks te doen.”

Oproep ANBO

ANBO vindt dat ING beter oog moet hebben voor haar klanten. Den Haan: “Ik heb ING al eerder gevraagd om de sluiting van servicepunten en filialen pas uit te voeren als de alternatieve servicepunten bij Geldmaat zijn geopend. Dat verzoek doe ik nu –met nadruk - weer. Laat klanten niet in de kou staan!”

Kik hier voor onze eerdere oproep aan ING

Benen van man achter rollator