11 oktober 2021

ING jaagt oudere klant op kosten

Klanten van ING die niet of weinig internetbankieren, betalen vanaf januari fors meer voor de diensten van hun bank. Onacceptabel, vindt ANBO. Het zijn vooral ouderen die hierdoor op kosten worden gejaagd.

Iemand die elke maand een papieren bankafschrift wil ontvangen, betaalt daar vanaf 1 januari maandelijks €1,25 voor. Dat is nu nog €0,75; een stijging van maar liefst 67%. ING-klanten die meer dan tien acceptgiro’s per jaar gebruiken, zijn straks 50% duurder uit. Ze gaan 75 cent per acceptgiro betalen.

Per jaar gaat het misschien niet om een heel groot bedrag, maar deze stijgende lijn in kosten voor papieren dienstverlening is al wel jaren gaande. Op 1 juli verhoogde ING de tarieven ook al.

ANBO vindt dat ING te weinig oog heeft voor de oudere klanten. Meer dan een miljoen ouderen in Nederland vindt zichzelf niet voldoende digitaal vaardig. En er zal altijd een groep ouderen blijven die de bankzaken niet online kán regelen. Mensen op leeftijd kunnen de nieuwste technologische ontwikkelingen niet altijd bijbenen en ze verliezen fysieke vaardigheden.

ING schendt afspraken

ING houdt zich met de tariefsverhogingen niet aan afspraken die zijn gemaakt in het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB). In opdracht van de Nederlandse Bank heeft onderzoeksbureau McKinsey een onderzoek gedaan naar de infrastructuur van cash. Alle bij het MOB aangesloten partijen bekijken nu samen hoe de toekomst van contant geld eruit ziet. Afgesproken is dat banken tijdens de duur van dat overleg geen wijzigingen zullen doorvoeren. ING doet dat nu dus wel.

Helaas is ING niet de enige bank die het mensen moeilijk maakt die niet of beperkt digitaal vaardig zijn. Zo laten ABN AMRO en de Rabobank klanten sinds een aantal maanden betalen voor het opnemen van contant geld. 

Dat banken steeds verder digitaliseren, vindt ANBO logisch. Maar dat betekent niet dat zij het mensen die niet digitaal vaardig zijn, steeds duurder moeten maken.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

anbo-betaalmogelijkheden-acceptgiro-02.jpg