24 september 2014

Informatiegebrek over langer thuis wonen

Ruim 60% van de senioren in Nederland wil beter inzicht in de mogelijkheden en voorzieningen om langer thuis te kunnen wonen. Nog geen 30% weet wat de veranderingen in de wetgeving over langdurige zorg betekenen voor hun eigen thuissituatie. Een kleine 60% is niet optimistisch over de geschiktheid van de huidige woning om er op hogere leeftijd te blijven wonen.

Dat blijkt uit onderzoek van ThyssenKrupp Encasa in samenwerking met ANBO, de afdeling Health Evidence van de Radboud Universiteit Nijmegen, Liever Thuis! en Etac. Ruim 11.000 respondenten in de leeftijd van 50 jaar tot 80+ gaven antwoord op vragen over gezondheid, langer thuis wonen, aanpassingen in huis en de bijbehorende budgetten.

Goede informatie nodig

ANBO merkt dat veel senioren niet goed geïnformeerd zijn over wat er voor hen gaat veranderen op het gebied van de langdurige zorg. Uitgangspunt is dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen, met informele hulp waar het kan en professionele hulp waar het moet, aldus ANBO. Directeur Liane den Haan: “Met nog maar 98 dagen voordat de Wmo 2015 ingaat, is het van groot belang dat de overheid en gemeenten zorgen dat mensen goed op de hoogte zijn van alle veranderingen en de beschikbare voorzieningen en vergoedingen. Pas als mensen duidelijkheid hebben, kunnen zij zich voorbereiden op het langer zelfstandig thuiswonen.” 

Eigen bijdrage niet duidelijk

Veel senioren zijn bereid extra te betalen voor ondersteuning, aanpassingen en technologie om langer thuis te kunnen wonen. Zo wil ruim de helft extra betalen voor huishoudelijke hulp. Ook voor onder andere mobiliteitsoplossingen, maaltijdservice en  domoticatoepassingen wil men zelf bijdragen: deze oplossingen scoren alle rond de 40% in het onderzoek.

Het is niet duidelijk of ouderen een reëel beeld hebben van hun eigen bijdrage. De daadwerkelijke kosten zijn inkomensafhankelijk en verschillen per gemeente. ANBO raadt ouderen dan ook aan bij hun gemeente na te gaan voor welke vergoedingen zij in aanmerking komen. Het particulier afnemen van diensten kan in bepaalde gevallen zelfs goedkoper uitpakken.

Naar overzicht
Wonen