21 april 2022

Indexatie pensioenen eindelijk in zicht

Veel gepensioneerden krijgen later dit jaar waarschijnlijk een hogere pensioenuitkering. Na jaren van stilstand is dat goed nieuws: eindelijk komt er indexatie. Die is meer dan welkom, vooral nu de inflatie zo hoog is. Maar daarmee zijn alle problemen nog niet uit de wereld, waarschuwt ANBO.

De pensioenfondsen hebben vandaag nieuwe cijfers bekendgemaakt over hun dekkingsgraden. De hoogte hiervan bepaalt of een fonds de uitkeringen mag verhogen. En de cijfers laten zien dat de dekkingsgraden zijn gestegen. Dat is te danken aan de stijgende rente.

Voorwaarde

Daarnaast worden de regels voor indexatie versoepeld: per 1 juli mag een fonds indexeren bij een beleidsdekkingsgraad (een gemiddelde over twaalf maanden) van 105%. Dat was 110%. Het ziet ernaar uit dat in de loop van dit jaar steeds meer pensioenfondsen dit percentage gaan halen. Een voorwaarde is wel dat na indexatie de actuele dekkingsgraad (de dekkingsgraad van de afgelopen maand) nog minstens 105% is.

Het is nog onduidelijk hoeveel de pensioen worden verhoogd. Dat verschilt per pensioenfonds en de fondsen willen er nu nog niets over zeggen. De verhoging zal in elk geval niet de hele inflatie goed kunnen maken. De koopkracht van gepensioneerden blijft dus achteruitgaan, al gaat dat wat minder hard dan zonder indexatie.

Rentestand

Zoals gezegd kan er waarschijnlijk snel worden geïndexeerd dankzij de gestegen rente. Dat is wat ANBO betreft ook meteen het probleem binnen het huidige systeem: of er wel of niet kan worden geïndexeerd hangt af van de rentestand. Als de rente daalt, kan er niet meer worden geïndexeerd. 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Naar overzicht
Eindelijk indexatie pensioenen in zicht