28 maart 2019

In ANBO Magazine 2: De standaard uitvaart bestaat niet meer

Steeds vaker gaan nabestaanden op zoek naar een passend en persoonlijk afscheid waarbij het leven gevierd mag worden. De mogelijkheden daarvoor zijn eindeloos. Sandra Schellekens, Roos Zwetsloot en Sabrina Franken werken in de uitvaartbranche, respectievelijk bij Dela, Monuta en Yarden, en vertellen over hoe deze met haar tijd mee gaat.

Is de koffietafel verleden tijd?

 “Koffie en cake serveren na de dienst is niet meer de standaard. Toasten met champagne kan ook, of soms worden er hele buffetten geserveerd. Daarnaast zie je dat de condoleance niet altijd meer plaatsvindt in een uitvaartcentrum, maar dat mensen uitwijken naar een andere locatie, bijvoorbeeld een restaurant. Tegelijkertijd lijken uitvaartcentra steeds meer op horecagelegenheden waar qua catering alles bespreekbaar is’ 

Symboliek en rituelen 

 “De religieuze betrokkenheid neemt al jaren af, maar men is wel op zoek naar nieuwe zingeving. Daardoor zie je de opkomst van een ritueel begeleider; iemand die samen met de nabestaanden op zoek gaat naar symboliek en een passend afscheidsritueel. Als een soort ceremoniemeester die het levensverhaal vertelt en verschillende sprekers begeleidt.”

Foto's en video's 

 “De opkomst van digitale media is ook in de uitvaartbranche merkbaar. Zo bestaan er plekken om online te condoleren en worden er vaak foto’s getoond tijdens de dienst, maar digitale media wordt ook ingezet om een uitvaart vast te leggen. Bijvoorbeeld door het inhuren van iemand die foto’s of video’s maakt. Voor de nabestaanden, die de dag vaak in een roes beleven, is dat een fijne manier om het nogmaals te beleven.”

 Duurzame uitvaart

 “Ook in de uitvaartbranche is voor duurzaamheid steeds meer aandacht. Zo bouwde DELA een crematorium met een elektrische crematieoven, in plaats van een gasoven, en zet Yarden zich in om resomeren mogelijk te maken in Nederland. Bij dit duurzame alternatief voor cremeren en begraven wordt het lichaam opgelost in vloeistof, waarbij er een waterige vloeistof en een schoon, wit poeder overblijven. Daarbij zie je vaker duurzame keuzes omtrent kisten, monumenten op het graf en het vervoer naar de laatste rustplaats. Passend in die trend is de natuurbegrafenis in opkomst, waarbij lichamen begraven worden in een daarvoor bedoeld stuk natuur, in plaats van op een traditionele begraafplaats.”

In deze video van NOSop3 ziet u hoe resomeren werkt.

Begraafplaats