31 augustus 2023

In 2024 geen energietoeslag; zorgtoeslag niet verhoogd

De energietoeslag van 1300 euro, bedoeld voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum, wordt volgend jaar niet meer uitgekeerd. Ook een stijging van de zorgtoeslag, die eerder wel als mogelijkheid werd beschouwd, is niet inbegrepen in de staatsbegroting voor het aanstaande jaar.

Dat melden ‘ingewijden in Den Haag', aan de NOS. Voor zover bekend blijft hierdoor voor de laagste inkomens alleen een verhoging van de huurtoeslag en het kindgebonden budget over. Dus voor de laagste inkomens, zeker die zonder kinderen, blijft er door de afschaffing van de energietoeslag weinig compensatie over. Senioren die met een inkomen net iets boven het sociaal minimum zitten kunnen het daardoor financieel (nog) lastiger krijgen.

De Seniorencoalitie (ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, NOOM en SOMNL) blijft bovenop het onderwerp zitten. Omdat het plaatje nog niet compleet is, moeten we nog even afwachten waar het uiteindelijk op uitdraait. Over een paar weken volgt er meer duidelijkheid. Feit blijft dat veel mensen het (nog) lastiger gaan krijgen als de energieprijzen gaan stijgen.

Koopkracht stimuleren

Enkele weken geleden gaf de regering te kennen dat de armoede in Nederland kan stijgen tot ongeveer een miljoen mensen. Na het bereiken van een begrotingsovereenkomst, benadrukte demissionair minister van Financiën Sigrid Kaag dat de regering maatregelen zal nemen om deze toename te voorkomen. Het demissionaire kabinet heeft al aangekondigd dat er een bedrag van twee miljard euro gereserveerd wordt voor verschillende initiatieven om de koopkracht te stimuleren. De exacte invulling van deze initiatieven is nog niet onthuld. Daarover wordt meer duidelijk rond Prinsjesdag, op 19 september.

Word voordelig lid van ANBO

Ben u nog geen lid van ANBO? Maak dan nu gebruik van deze speciale aanbieding!

U betaalt het eerste jaar slechts €29,95. Daarna is het jaarlidmaatschap €4 per maand of €48 per jaar. Lees hier meer over het lidmaatschap en klik hieronder om lid te worden van ANBO, uw bondgenoot voor lang en gelukkig leven.

WORD LID VAN ANBO >>

 

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en meld u aan voor de maandelijkse nieuwsbrief. 

AANMELDEN

Energietoeslag aanvragen op papier in Den Haag te moeilijk