14 januari 2017

Hulpfonds Woningaanpassingen nog steeds hard nodig

Ons Hulpfonds Woningaanpassingen blijkt helaas nog steeds hard nodig. Dat concluderen we anderhalf jaar na de oprichting van het fonds én uit het verhaal van mevrouw Janissen (87) uit Amersfoort.

Ze verhuisde op tijd naar een seniorenwoning en betaalde ondanks dat ze alleen AOW heeft, zelf al een aanpassing in de badkamer. Maar na een vijftal tia's twee jaar geleden werd zij zó slecht ter been dat boven slapen onmogelijk werd.

Wereld van verschil

Na een aanvraag van de gemeente volgde een afwijzing en ook het samen met ANBO aangetekende bezwaar beschouwde de gemeente Amersfoort als ongegrond. Mevrouw kon beneden slapen. Den Haan: "De verantwoordelijkheid voor het ondersteunen van senioren bij langer zelfstandig leven ligt bij gemeenten, niet bij organisaties zoals ANBO en bedrijven. Dankzij donaties van particulieren of met de hulp van bijvoorbeeld onze partner Otolift kunnen we mensen zoals mrv. Janissen helpen. Over het feit dat ze nu eindelijk weer naar boven kan zegt mrv. Janissen: "Dit betekent heel veel voor me. Boven kan ik lekker met de ramen open slapen, beneden durfde ik dat  niet. Daarnaast heb ik boven ook een fijne werkkamer waar ik kleren maak. Dat kan ik nu ook weer doen."

Symbool voor grotere groep

Mevrouw Janissen symboliseert een grote groep senioren die hinder ondervinden van de gemeente als zij een verzoek voor een woningaanpassing indienen. Den Haan: “De verantwoordelijkheid voor het ondersteunen van senioren bij langer zelfstandig leven ligt bij gemeenten, niet bij organisaties zoals ANBO en bedrijven. Dankzij donaties van particulieren of met de hulp van bijvoorbeeld onze partner Otolift kunnen we dit soort aanpassingen mogelijk maken. Maar hoe eerder het Hulpfonds afgeschaft kan worden, hoe beter! Wij laten zien dat een kleine bijdrage vaak voldoende is en dat dit een wereld van verschil kan maken.”

Dubbele vergrijzing

Den Haan vervolgt: “De overheid wil dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijft wonen en terecht. Mensen willen dat ook. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van dit overheidsbeleid en moeten langer thuis wonen mogelijk maken. Nog te vaak zien wij dat ze de hand op de knip houden of het budget aan andere zaken uitgeven. Ik hoop dat gemeenten snel inzien dat dit anders moet. Gemeenten moeten meedenken met burgers en hen maatwerk bieden. We staan pas aan het begin van de dubbele vergrijzing, dus dit moet écht anders!”

Al 21 woningaanpassingen

In anderhalf jaar tijd heeft ANBO 21 keer een woningaanpassing mogelijk gemaakt zoals vervanging van antislip-zeil, een verhoogd toilet, het verbreden van een deur, badkameraanpassing en de aanschaffing van een ondersteunend bed. Den Haan: "ANBO vergoed een gedeelte van de aanpassing via het Hulpfonds dat bestaat uit donaties van leden, mensen die senioren een warm hart toedragen of organisaties. Dat is vaak voldoende om een hulpmiddel betaalbaar te maken. Zo laten we zien dat relatief kleine bijdragen al een wereld van verschil kunnen maken. "Een bijdrage van €1000,- is onvoldoende voor de installatie van een traplift, daarom helpt trapliftexpert Otolift al sinds de oprichting van het Hulpfonds. "Zij plaatsen tegen sterk gereduceerd tarief trapliften en in het geval van mevrouw Janissen en een andere installatie in 2016 werkten zij zelfs gratis. Op deze manier kunnen we met beperkte middelen tóch veel doen."

Wilt u ook mensen zoals mrv. Janissen helpen zodat zij zelfstandig thuis kunnen blijven wonen? Klik dan op onderstaande button en doneer aan het Hulpfonds Woningaanpassingen van ANBO. Alle bijdragen zijn welkom! 

Doneren

Lees hier meer over het Hulpfonds.  

Lees hier het artikel dat de Telegraaf over mrv. Janissen schreef. 

Bekijk hieronder een sfeerimpressie van de installatie. Meer hierover in ANBO Magazine #3 dat in april verschijnt.

Naar overzicht
Gezondheid