16 juni 2020

Huidkankerweek wijst Nederland op risico’s overmatig zonnen

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Jaarlijks komen er 70.000 nieuwe patiënten bij en hun aantal neemt nog steeds toe. Daarom vindt van 22 t/m 26 juni de Huidkankerweek plaats. Doel van de week is om mensen bewust maken van de risico’s van huidkanker en te benadrukken hoe belangrijk het is om je huid te checken op verdachte plekjes.

Lekker bakken in de zon? Liever niet! Eén op de vijf Nederlanders krijgt te maken met huidkanker, blijkt uit cijfers van de beroepsvereniging van dermatologen (NVDV). Wetenschappers voorspellen een toename van vijf procent per jaar. Maar ondanks deze ernstige cijfers zijn veel vijftigplussers nog niet erg bewust van de risico's, terwijl zij wel een risicogroep vormen. Slechts één op de tien ouderen maakt zich echter zorgen over het krijgen van huidkanker.

Vroege herkenning essentieel

Daarom organiseren Bureauvijftig, de NVD, de Huidkanker Stichting, SkinVision en ANBO aan het begin van de zomer de Huidkankerweek. Willemijn Land van Bureauvijftig: "Van 22 tot en met 26 juni zenden we dagelijks journaals uit met tips op TV-zender ONS, (KPN kanaal 89, Ziggo kanaal 50) en YouTube. De thema's zijn: zonnen en het insmeren met zonnebrand, bescherming tegen de zon, huidkanker herkennen en ontdekken, je huid checken en de behandeling van huidkanker."

Tips waarmee mensen zelf aan de slag kunnen

Wie op latere leeftijd huidkanker krijgt, is vaak in zijn jeugd al niet goed beschermd geweest tegen de zon. Jaap Touw, voorzitter van de HUKAs en zelf ex-patiënt: “Vroege opsporing van huidkanker zorgt ervoor dat de ziekte in veel gevallen beter te behandelen is.” Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, vult aan: “Dit onderwerp raakt veel ouderen. We vinden het dan ook goed om tips en adviezen te geven waarmee mensen zelf aan de slag kunnen. Tijdens de Huidkankerweek willen we 100.000 mensen activeren om hun verdachte huidplekjes te (laten) controleren, zodat de sterfte aan huidkanker geminimaliseerd kan worden.”

Zorgmijders

Bijkomend probleem is dat van de mensen die een verdacht huidplekje bij zichzelf ontdekken, vijftig procent eerst afwacht voordat ze naar de huisarts gaan. Terwijl het bij huidkanker belangrijk is er op tijd bij te zijn. Voor deze 'zorgmijders' is er de app van het Amsterdamse bedrijf SkinVision, waarmee ze verdachte huidplekken zelf kunnen checken en op tijd de juiste zorg kunnen zoeken. Om de zorg te ontlasten na een groeiend aantal verborgen huidkankergevallen door de coronacrisis, stelt SkinVision de app tot en met 31 juli 2020 kosteloos ter beschikking voor heel Nederland.

Klik hier voor meer informatie

ANBO Huidkankerweek 22 t/m 26 juni 2020