05 november 2014

Hoogleraar: 'Doel is gezond ouder worden'

 “Er zijn onderzoekers die zeggen dat we in principe onsterfelijk zijn. Maar het gaat mij niet om onsterfelijkheid, het gaat om gezond ouder worden.” Dit zegt Andrea Maier (36), hoogleraar ouderengeneeskunde, in het ANBO Magazine dat deze keer over ‘Langer leven’ gaat. “Ik zou er geen moeite mee hebben als we 300 jaar worden en doorwerken tot ons 290ste, als we die tijd maar in goede gezondheid doorbrengen. Ik wil zorgen dat we zo min mogelijk aftakelen, dat het levenseinde met ziekte heel kort duurt en dat we plotseling dood gaan. Dat zou fantastisch zijn.”

U onderzoekt hoe de spierafbraak bij mensen kan worden tegengegaan, waardoor ook de veroudering zou worden vertraagd. Kunt u daar meer over vertellen?

“Ik werk mee aan een wereldwijd onderzoek naar een stofje dat de spierafbraak bevordert. We willen dat stofje afremmen, waardoor hopelijk de afbraak van spieren wordt vertraagd. Mensen verliezen spiermassa vanaf hun 20ste. Tegen de tijd dat iemand 80 jaar is, is de helft van de spiermassa verdwenen. Samen met een grote farmaceut is een middel ontwikkeld dat we nu testen op een groep kwetsbare ouderen, mensen die minder goed ter been zijn. Hierna gaan we het testen op andere groepen ouderen. Daarna, als het onderzoek positieve resultaten oplevert, gaan we praten met zorgverzekeraars over een mogelijke vergoeding. Maar het kan nog jaren duren voordat het middel op de markt komt.”

Op het moment worden we wel steeds ouder, maar niet in goede gezondheid...

“Als we kijken naar de afgelopen dertig jaar neemt de levensverwachting nog steeds toe. Maar het aantal jaren dat we in goede gezondheid doorbrengen, neemt af. Mensen zijn lichamelijk minder actief en eten vaak ongezond. Daardoor komt suikerziekte steeds vaker voor. Het gevolg is dat mensen als ‘patiënt’ oud worden. Dat wordt de komende decennia het grote probleem in de gezondheidszorg.”

Benieuwd wat de tip van Andrea Maier is om ook de geest gezond te houden? Lees het in het ANBO Magazine (het interview met de hoogleraar ouderengeneeskunde staat op pagina 20).

Naar overzicht
Gezondheid