22 september 2020

Hogere zorgpremie eerste aanval op koopkracht

Zorgverzekeraar DSW kondigde vandaag aan dat zij de zorgpremie voor de basisverzekering in 2021 met meer dan 6 euro laat stijgen. ANBO waarschuwt: een hogere zorgpremie tast de koopkrachtverbetering van senioren aan.

Deze verhoging is meer dan de premie waar het kabinet van uitging op Prinsjesdag. “De koopkrachtvoorspellingen lieten een kleine plus zien,” stelt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. “Waar wij al voor waarschuwden, gaat nu gebeuren; de hogere zorgpremie tast de koopkrachtverbetering aan.”

Voorspellingen koopkracht onrealistisch

ANBO stelt al enige jaren dat de koopkrachtvoorspellingen zoals deze nu plaatsvinden, weinig realistisch zijn. Liane den Haan: “De berekeningen zijn gemiddelden, maar de gemiddelde gepensioneerde bestaat niet!”

Vertrouwen geschaad

Dat leidt ertoe dat mensen zich niet herkennen in de koopkrachtplaatjes. “Ieder jaar weer bellen leden ons die zich afvragen waarom zij geen betere koopkracht hebben,” aldus Liane den Haan. “Dat schaadt het vertrouwen en burgers zouden nu juist het vertrouwen moeten hebben dat zij goed en op de juiste wijze worden geïnformeerd.”

ANBO houdt de verdere ontwikkelingen rond de koopkrachtontwikkeling van senioren scherp in de gaten. En zal het kabinet hier – waar mogelijk – op aanspreken.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. Klik hier om u aan te melden

Naar overzicht
ANBO - Hogere zorgpremie eerste aanval op koopkracht
Inkomen