21 september 2017

Hoe wilt u straks wonen?

Leuk en comfortabel blijven wonen tot op hoge leeftijd? Dat kan eigenlijk maar op één manier: we moeten anders gaan denken over wonen. Dat zegt Atie Schipaanboord in het meest recente nummer van ANBO Magazine. Zij behartigt binnen ANBO uw belangen op gezondheidszorg en wonen.

Schipaanboord verdiept zich momenteel in ‘het grijze gebied tussen het eigen huis en de instelling’. Want de groep mensen die niet meer helemaal alleen willen wonen – of dat niet meer kunnen – maar ook (nog) niet naar een verpleeghuis kunnen of willen groeit. “De samenleving verandert razendsnel,” aldus Schipaanboord. “Er komen steeds meer ouderen – 100-jarigen zijn momenteel de snelst groeiende groep ouderen. Van de mensen die nu worden geboren, zal een groot deel ruim boven de 100 worden. Daar moet de maatschappij op inspelen. Dat doen we deels al. Onder meer door te stimuleren dat mensen langer zelfstandig blijven wonen. Dat is goed, want het verpleeghuis is echt een laatste optie.”

Onkruid wieden

Van alle 65-plussers woont op dit moment 52 procent alleen en van alle 75-plussers bijna 65 procent, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Schipaanboord: “Als je ouder wordt, krijg je andere behoeften. Je wilt eens koffie drinken met leeftijdgenoten, samen een kaartje leggen, onkruid wieden. Kortom: sociaal bezig zijn.” Voorheen verhuisden mensen daarvoor naar een verzorgingshuis, maar die tijd is voorbij. “Ik geloof dat de nieuwe generatie ouderen daar niet rouwig om is. Ik ben zelf 58 en moet er niet aan denken om ooit in zo’n verzorgingshuis oude-stijl te belanden. Ook ik zoek naar nieuwe vormen van samenleven. En met mij vele anderen.”

Het complete artikel is te lezen in ANBO Magazine 5. Dat is deels online te lezen:

 
Naar overzicht
Wonen