25 november 2019

Hoe goed slapen Nederlandse senioren?

Bij een goede gezondheid hebben we het meestal over gezond eten, bewegen en niet drinken en roken. Maar een goede nachtrust is minstens zo belangrijk. Daarom hebben we voor ANBO Magazine uitgezocht: hoe slapen senioren?

Uit onderzoek blijkt dat 65-plussers gemiddeld 7 uur per nacht slapen. Eén op de 10 slaapt minder dan 5 uur per nacht. Vrouwen slapen gemiddeld iets langer dan mannen. Van alle 65-plussers heeft 15 procent moeite om in slaap te komen.

Veel mensen van 65 jaar en ouder slapen lichter en worden vaker wakker. Eén op de vijf ouderen heeft moeite met doorslapen. Ongeveer de helft van alle 65-plussers heeft slaapklachten.

Meer dan 20 procent van de 65-plussers vindt dat hij/zij ’s ochtends te vroeg wakker is en meer dan een kwart van de ouderen doet overdag een dutje.

Meer lezen?

Wilt u meer artikelen lezen in ANBO Magazine, maar bent u nog geen lid? Klik dan snel hier om lid te worden. dan ontvangt u ANBO Magazine zeven keer per jaar. 

 

Bronnen: Bruggink, Eekhof, Knuistingh Neven en Scherpton-Engbers (2015), Crowley (2011), Hersenstichting, RIVM en Trimbos-Instituut (2018) en Nationale 50Plus Panel (2019). 

Illustratie slapen