19 april 2016

Hoe en wat over het AOW-gat

Te veel mensen weten niet dat ze recht hebben op een tegemoetkoming als ze een AOW-gat hebben. Dat zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO, in de nieuwe editie van ANBO Magazine (lees hier een voorproefje). AOW-gat, overbruggingsregeling; het zijn termen waarvan velen niet weten wat het precies inhoudt.

AOW-gat

“Door de verhoging van de AOW-leeftijd, van 65 in stappen naar een hogere leeftijd, komen mensen met een prepensioen in de problemen,” legt Den Haan uit. “Oude prepensioen-regelingen gingen nog uit van het ingaan van de AOW op 65 jaar. Dan stoppen die regelingen dus, terwijl mensen met zo’n prepensioen nu pas AOW krijgen als ze 65 jaar en 6 maanden oud zijn. Ze komen dan dus 6 maanden lang inkomen tekort: dat is het AOW-gat.”

Overbruggingsregeling

Voor mensen met een AOW-gat heeft het kabinet in 2013 een overbruggingsregeling ingesteld: een uitkering om het inkomen aan te vullen. Den Haan: “Maar deze regeling, die al twee jaar bestaat, wordt nog te weinig gebruikt. Dat is opmerkelijk, te meer omdat staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken niet uitzoekt hoe dat komt.”

Lees het hele artikel in ANBO Magazine 3, of blader hier een selectie van de artikelen door.