23 juli 2018

Hitteplan voor jong en oud

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft vandaag het Nationaal Hitteplan afgekondigd. Daarmee roept het instituut op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen. Behalve sommige groepen ouderen gaat het dan om chronisch zieken, mensen met overgewicht en ook jonge kinderen. Volgens de weersverwachtingen wordt en blijft het de komende dagen tropisch warm, met temperaturen van rond de 30 graden.

‘Het RIVM vraagt met het hitteplan extra aandacht voor de kwetsbaren in onze samenleving. Dat is een goed initiatief, maar dat zijn niet per definitie alleen ouderen’, zegt ANBO-directeur Liane den Haan. ‘Als het warm is moet iedereen alert zijn op oververhitting en uitdroging. De meeste ouderen weten dat natuurlijk heel goed en ook hoe ze zich moeten aanpassen aan de zomerse temperaturen’.

Tips

De tips die het RIVM geeft zijn: drink voldoende, ook als u geen dorst heeft; draag luchtige kleding, houd het huis koel, en zorg voor elkaar.

‘En stel klussen als de strijk of het stofzuigen van het huis uit tot het koeler is’, stelt Den Haan voor. ‘Wie weet dat zijn buurman of buurvrouw, jong of oud, weinig bezoek krijgt, kan zijn buur dezer dagen misschien eens vragen om een kop thee te komen drinken. Of trakteer elkaar eens op een ijsje.’

Naar overzicht
Gezondheid