19 juli 2016

Hitteplan van kracht voor deel Nederland

Het Nationaal Hitteplan is vanaf vandaag ingesteld voor de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Dat heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) bekend gemaakt. Het Hitteplan wordt in werking gesteld zodra het kwik voor ten minste vier achtereenvolgende dagen boven de 27 graden dreigt te komen.

Kwetsbaar

“Mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij een hittegolf. Maar ook vitale senioren zonder beperkingen schatten de risico’s soms te laag in,” licht Liane den Haan, directeur-bestuurder bij ANBO, toe. “Het advies is veel water te drinken, -meer dan normaal- ,dunne kleding te dragen, veel in de schaduw te verblijven, lichamelijke inspanning ’s middags te beperken en de zon zoveel mogelijk in huis te weren. Als je er op uit moet, bijvoorbeeld om een boodschap of voor andere activiteiten, probeer dat dan niet op het heetst van de dag te doen. Want anders liggen vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn op de loer.“ 

Tips RIVM

Bij aanhoudende hitte is uitdroging en oververhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid. Op de website van het RIVM zijn meer tips  te vinden om dit te voorkomen.

Naar overzicht
Gezondheid