17 augustus 2018

Hitte heeft niet geleid tot veel meer sterfte

Tijdens de recente hittegolven in 2018 overleden gemiddeld 2 714 personen per week. Dit zijn ongeveer 100 personen meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode. Hoewel er meer mensen zijn overleden, is de extra sterfte beperkt. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die vandaag naar buiten komen.

Extreme hitte maakt mensen bewuster

"Dat is goed nieuws! Wij denken dat alle aandacht voor het potentiële gevaar van warmte en de maatregelen die genomen kunnen worden, geholpen heeft. Bovendien beleefden we deze zomer on-Nederlands weer, waardoor mensen naar alle waarschijnlijkheid sowieso alerter zijn en een oogje in het zeil houden. Bij een langere hittegolf stappen mensen eerder af van het idee dat 'we moeten genieten van het mooie weer', en ze zoeken de schaduw en de koelte op", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. Deze week werd bekend dat de ongewone hitte nog een paar jaar zal aanhouden. "Zeker tot 2022 zal de koorts aanhouden, met kans op hittegolven, droogte of extreme orkaanactiviteit", zo schreef De Volkskrant op basis van voorspellingen. 

Voorzorgsmaatregelen

In 2006, toen er ook een lange hittegolf was, was de sterfte bijna 400 per week hoger dan in een gemiddelde zomerweek. Het jaar daarop is het Hitteplan gelanceerd, gestandaardiseerde communicatie en tips over voorzorgsmaatregelen voor kwetsbare groepen bij hitte. Het Hitteplan wordt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), in overleg met het KNMI, in werking gesteld zodra het kwik voor ten minste vier achtereenvolgende dagen boven de 27 graden dreigt te komen.

Tips! van het RIVM