06 februari 2015

Heupairbag moet valletsel voorkomen

Airbags zijn meestal bedoeld om een klap op te vangen bij hoge snelheid. Maar Firma Wolk ontwikkelt samen met TU Delft een airbag voor senioren om een val te breken. ANBO vindt het een hilarisch idee, maar reageert bij Omroep Gelderland ook positief op het initiatief, dat vandaag in onder andere De Stentor is gepubliceerd.

Sluipmoordenaar

Valongelukken zijn een sluipmoordenaar voor ouderen. Jaarlijks overlijden zo’n 2.800 - vooral tachtigplussers-  als gevolg van een ‘accidentele val' (cijfers CBS). Het gaat dan om mensen die direct na hun val omkwamen of maximaal 30 dagen later overleden aan de gevolgen daarvan. Jaarlijks belanden ook circa 44.000 slachtoffers in het ziekenhuis en circa 84.000 personen op de spoedeisende hulp (cijfers Veiligheid.nl). 

Hilarisch

ANBO vraagt zich wel af of de animo voor de heupairbag is gepeild. Directeur Liane den Haan: “Het heeft iets hilarisch, maar wij kunnen ons voorstellen dat senioren die onzeker zijn geworden omdat ze nogal makkelijk vallen, hiermee ‘een steuntje in de rug krijgen’. Dat ze zich met een heupairbag zekerder voelen en gewoon mobiel kunnen blijven. Neemt niet weg dat er ook trainingen en valpoli’s zijn om valongelukken te voorkomen. Veel valpartijen ontstaan door slecht zicht, verkeerd medicijngebruik, verkeerd schoeisel, hartritmestoornissen of een huis dat niet goed is aangepast op oudere bewoners. Ook daar is veel te halen om valongelukken te voorkomen.” 

Schuifelen

Senioren die ooit zijn gevallen schuifelen vaak onzeker door het huis of op straat, en een gebroken heup ligt op de loer. De heupairbag moet dat voorkomen. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland -onderdeel van het ministerie van Economische Zaken- heeft Firma Wolk 120.000 euro geleend om de heupairbag te ontwikkelen. Die bestaat uit een gordel die iets boven de heup wordt gedragen. Op de rug zit een tasje met daarin de airbag. Een sensor signaleert bij een val de beweging. Vervolgens komt er een zak tevoorschijn, die zich om de heup oppompt en de val breekt. “Er zit een ventiel in, zodat het kussen langzaam leegloopt. Als de airbag hard zou blijven, dan zou je op je hoofd kunnen vallen", zegt Filippo van Hellenberg Hubar van Wolk. Hij gaat de heupairbag ontwikkelen samen met ingenieurs en mensen die letten op comfort en design. Er wordt samengewerkt met de TU Delft. Volgens de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is er al veel denk- en tekenwerk voor de airbag verricht. De heupairbag komt waarschijnlijk begin 2016 op de markt en moet 350 tot 400 euro gaan kosten.

Kijk hier naar een instructiefilmpje bij Omroep Gelderland 

Naar overzicht
Gezondheid