16 mei 2019

Het stille verdriet van grootouders: je kleinkind niet meer zien

Naar schatting tienduizenden grootouders zien hun kleinkinderen niet. Een stil verdriet dat een rouwrandje aan je leven geeft. Simône Willms-van der Pijl, voorzitter van Stichting Voor Mijn Kleinkind, weet precies hoe het voelt om niet alleen je eigen kind, maar ook je kleinkind te moeten missen.

"Zo'n 4 procent komt door de scheiding van de ouders, maar met alle andere oorzaken meegenomen kom je waarschijnlijk op zo'n 6 procent van de grootouders die hun kleinkinderen niet zien", vertelt ze in de laatste editie van ANBO Magazine. "Het is een onderbelicht probleem, mensen schamen zich ervoor en durven het niet te delen met vrienden of familie. Het doet veel pijn en grootouders vinden het moeilijk om over te praten. Wat helpt is in contact komen met lotgenoten. Daarom organiseert Stichting Voor Mijn Kleinkind regelmatig bijeenkomsten waar mensen hun verhaal kunnen doen. Want de verhalen zijn allemaal verschillend maar de gevolgen en de pijn die je voelt zijn wel hetzelfde."

Hopen dat het goedkomt

Op de bijeenkomsten van de stichting worden verhalen gedeeld en wordt besproken hoe je met de situatie om kunt gaan. Willms-van der Pijl: "Erover praten en horen hoe anderen ermee omgaan helpt. Ik zie dat mensen daar echt steun aan hebben. Niemand snapt het zo goed als iemand die hetzelfde meemaakt. Je rouwt om iemand die nog leeft en dat is heel ingewikkeld. In tegenstelling tot een overlijden blijft dit verdriet hangen want je hoopt dat het nog goedkomt en je kunt er elke dag in je leven mee geconfronteerd worden. Je ziet een kind ziet dat op jouw kleinkind lijkt, of even oud is. Bij een tankstation vragen ze of je voor kaartjes voor het pretpark wilt sparen. Dat doet pijn."

Kinderrechtenverdrag

Op politiek vlak is Stichting Voor Mijn Kleinkind ook druk. Nederland heeft een aantal jaar geleden een kinderrechtenverdrag ondertekend, daarin staat dat de bloedband tussen grootouders en kleinkinderen wordt erkend. Alleen wordt dat verdrag nog niet nageleefd. Willms-van der Pijl: "Want het verdrag zou betekenen dat je als grootouder recht hebt op contact en toch is dat nu niet zo. Gelukkig gaat de overheid dit herijken. Onze stichting is daar nauw bij betrokken."

Stichting Voor Mijn Kleinkind biedt ondersteuning aan grootouders die hun kleinkind moeten missen. Grootouders kunnen bijeenkomsten bewonen en op de website een dagboekje bijhouden voor de kleinkinderen. Ook kunnen ze er een profiel aanmaken waardoor ze vindbaar zijn. Is het contact met uw kleinkind ook verbroken? Kijk op https://www.voormijnkleinkind.nl

Naar overzicht
Gezondheid