31 december 2013

Het groot ANBO Trendonderzoek 2013

Koningin Maxima is onder senioren populairder dan voormalig koningin Beatrix. Maxima wordt door ruim zeventig procent van de ondervraagden verkozen boven prinses Beatrix. Ook opvolger Paus Franciscus is geliefder dan zijn voorganger Paus Benedictus. Ruim tachtig procent kiest de nieuwe paus. Premier Mark Rutte is dit jaar onder senioren nog verder in populariteit gedaald. In 2012 verkoos 44 procent Rutte boven oud-premier Ruud Lubbers. Dit jaar is Ruttes populariteit gedaald naar 33,5 procent. 

Trendonderzoek

Dat blijkt uit het grote ANBO Trendonderzoek 2013. Aan deze enquête deden 1.700 leden en niet-leden mee. Zij kregen stellingen voorgelegd op het gebied van sport, gezondheid, politiek en media. Net als in 2012 levert dit weer een aantal opmerkelijke resultaten op. Zo gaan senioren liever naar het Rijksmuseum (77,6 procent) dan naar het Stedelijk Museum.

Liever uitgeven dan sparen

Ook opvallend is dat senioren aangeven meer geld uit te willen geven. In 2012 wilde slechts veertien procent liever uitgeven dan sparen. Dit jaar is dat percentage gestegen tot zevenentwintig procent. Hoewel dit een stijging van dertien procent is, geeft het merendeel van de ondervraagden toch de voorkeur aan sparen. Als ze geld uitgeven, dan koopt bijna zestig procent het liefst nieuwe spullen in plaats van gebruikte spullen uit bijvoorbeeld een Kringloopwinkel. Dat is opmerkelijk, want meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan te willen consuminderen.

Minimaal eigen risico

Een hoger vrijwillig eigen risico is niet aan senioren besteed. Ruim negentig procent van de panelleden kiest voor het verplicht eigen risico van 360,- euro en niets meer. Slechts zeven procent is bereidt een hoger vrijwillig eigen risico af te sluiten. Met de goede voornemens zit het wel snor bij deze doelgroep. Bijna de helft (44,6 procent) is van plan in het nieuwe jaar zaken anders aan te pakken. Lijnen en plastische chirurgie horen daar niet bij. Bijna honderd procent (98,5 procent) wil natuurlijk ouder worden.

Alle resultaten van het grote ANBO Trendonderzoek 2012 en 2013 kunt u hier vinden.  

Inkomen