5 juli 2021

Herstel AOW-gat Surinamers lijkt dichtbij

De kans is groot dat een groep Surinamers alsnog een hogere AOW-uitkering krijgt. ANBO is blij dat er nu eindelijk uitzicht is op een oplossing voor deze groep.

Het AOW-probleem voor Surinamers speelt al heel lang. Tot 1975 was Suriname onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Toch bouwden de inwoners geen AOW op, want daarvoor moest je in Nederland zelf wonen.

Na de onafhankelijkheid van Suriname kwamen veel Surinamers naar Nederland. Toen zij de AOW-leeftijd bereikten, kregen ze een onaangename verrassing: de periode waarin ze, voor de onafhankelijkheid, in Suriname hebben gewoond, telde voor hun AOW niet mee. Dat betekent dat hun uitkering een stuk lager ligt.

Vurig pleidooi

Tot nu toe is er geen oplossing voor deze groep, ondanks verschillende pogingen om die te bereiken. Begin vorig jaar hield ANBO nog een vurig pleidooi voor maatregelen tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Een aantal Kamerleden heeft de kwestie daarna opgepakt. Ze hebben bij minister Koolmees aangedrongen op maatregelen. Koolmees heeft vervolgens een commissie samengesteld die een oplossing moest zoeken: de Commissie Sylvester.

Belastingvrij

Die commissie adviseert het kabinet nu om de jaren die mensen in Suriname woonden vóór de onafhankelijkheid mee te tellen als jaren van ingezetenschap in Nederland. Die jaren tellen dus mee voor hun AOW-opbouw.

Het tekort aan AOW kan niet met terugwerkende kracht worden gerepareerd. De commissie vindt daarom dat de overheid aan deze groep Surinamers eenmalig een belastingvrije uitkering moet geven. Dat is vooral een gebaar van erkenning en herkenning voor de bijzondere situatie waarin deze groep al zo lang zit. Het kabinet reageert binnenkort op het rapport van de commissie.

ANBO is zeer tevreden met het advies en gaat ervan uit dat het kabinet de aanbevelingen overneemt. Wel is ANBO benieuwd hoe hoog de belastingvrije uitkering gaat worden en hoe het allemaal wordt geregeld.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

anbo-aow-06.jpg