22 mei 2016

Helft werkzoekende 50-plussers stuurt meer dan 100 sollicitatiebrieven

De vooruitzichten op een nieuwe baan voor werkloze 50-plussers zijn niet rooskleurig. De helft heeft al meer dan 100 sollicitatiebrieven gestuurd. Meer dan een kwart zelfs 200. Ondanks het vele solliciteren is 45 procent zelfs nooit uitgenodigd op gesprek. Dit leidt bij vrijwel alle 50-plussers, bijna 90 procent, tot somberheid en onzekerheid over hun kansen op de arbeidsmarkt en hun financiële toekomst. Onderzoeksbureau MWM2 deed onderzoek in opdracht van Randstad onder werkzoekende 50-plussers naar hoe zij denken over hun kansen op de arbeidsmarkt. Twee derde van de respondenten tast in het duister en weet niet wat ze van de toekomst moeten verwachten. Slechts 22 procent is positiever en denkt binnen een jaar nieuw werk te vinden. Driekwart van de respondenten is al meer dan een jaar werkloos.  

Concessies

Om hun kansen op succes te vergroten zijn veel oudere werkzoekenden bereid concessies te doen. Zo zegt bijna de helft in een ander vakgebied te willen werken en 44 procent zegt een opleiding te willen volgen. Ook zijn de meesten bereid minder uren te gaan werken (42 procent), op flexibele basis te willen werken (40 procent) of onder hun niveau te gaan werken (35 procent). Driekwart zou zelfs een stageplek accepteren om zo meer kans te maken op werk. Ook het salaris is voor 34% van de 50-plussers bespreekbaar.  

50 plusser effectiever dan jongere werknemer

Werkgevers zien gelukkig wel degelijk pluspunten van een 50+ medewerker ten opzichte van een jongere werknemer. Bijna de helft (48 procent) van de werkgevers vindt oudere werknemers effectiever in hun werk. Ook zien ze de schat aan werkervaring (37 procent), levenservaring (33 procent), mensenkennis (25 procent) en loyaliteit (23 procent) als meerwaarden. 

+POWER

Randstad is +POWER gestart, ondersteund door ANBO, uitzendkoepel ABU en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met deze campagne wordt de energie, de ervaring en het talent van oudere werknemers op een positieve manier zichtbaar gemaakt. Het programma gaat van start met een +POWER run op woensdag 25 mei in Den Haag. John de Wolf, boegbeeld 50 plus van het Ministerie van SZW loopt mee met de +POWER run. ANBO is blij met deze gerichte actie en benadrukt dat aandacht voor deze groep werkzoekenden cruciaal is. “Het kabinetsbeleid om werkloosheid onder deze groep op te lossen, schiet tot nu tekort. Meer dan veertig procent van de langdurig werkzoekenden is ouder dan vijftig jaar en deze groep wordt groter. Vijftigplussers zijn te jong om op de reservebank te zitten", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan. 

Ook meedoen? Inschrijven voor deelname aan de +POWER run kan hier.

Naast de +POWER run worden vanaf 25 mei twaalf evenementen, de +POWER boosts, door heel Nederland georganiseerd speciaal voor de doelgroep. Bij de +POWER boosts worden workshops gegeven gericht op het verbeteren van het profiel van kandidaten en men krijgt inzicht in kansrijke vakgebieden. Op meerdere momenten worden werkgevers en werkzoekenden aan elkaar gekoppeld met meet & greets. Als onderdeel van het programma heeft Randstad een Senior Advisory Board aangesteld met 50-plus ambassadeurs die adviseren waarmee oudere werkzoekenden echt geholpen kunnen worden.