01 juni 2017

Heel blij met schrappen kostendelersnorm

Wij zijn verheugd dat het demissionaire kabinet eindelijk heeft ingezien dat een kostendelersnorm bij een ouder-kindrelatie ('mantelzorgboete') in de AOW een slecht plan is. De Volkskrant meldt vandaag dat het voorstel van de baan is.

Al vanaf de eerste contouren van dit plan hebben wij bepleit dat de kostendelersnorm haaks staat op de gedachte van de zelfredzaamheid die ditzelfde kabinet heeft geïntroduceerd. "Het kan dan niet zo zijn dat iemand de eigen regie neemt en vanuit een mantelzorgbehoefte gaat samenwonen, daarvoor een lagere AOW gepresenteerd krijgt", zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Alleenstaande zussen

Wij zien het schrappen van deze kostendelersnorm als eerste stap; een volgend kabinet moet zich inzetten om elke relatie die zorg als basis heeft, niet te straffen met een lagere AOW. Het schrappen van deze kostendelersnorm betreft de ouder/kind-relatie in de AOW. Maar wanneer bijvoorbeeld twee alleenstaande zussen gaan samenwonen omdat er een zorgvraag is, blijft de kostendelersnorm gehandhaafd.
Den Haan: "Oneerlijk en niet in lijn met het kabinetsbeleid."

Naar overzicht
Inkomen