17 december 2019

Han van Doorn (82) meest kansrijke starter van vijftigplus

De afgelopen maanden hebben ruim vijftig deelnemers meegedaan aan het Start-up Plus programma van Leyden Academy. Start-up Pus helpt vijftigplussers op weg die een eigen bedrijf willen opzetten. Zes deelnemers gingen naar de finale die werd gewonnen door de 82-jarige Han van Doorn. Hij won een bedrag van 10.000 euro voor het verder ontwikkelen van zijn idee: de Are You Okay Today-app.

Zowel de vakjury als het publiek wees Han van Doorn aan als winnaar en daarmee als meest kansrijke start-up. De ‘Are You Okay Today’-app leert via een draadje in de meterkast het gedrag van ouderen en geeft bij afwijkend gedrag eerst een seintje aan de oudere zelf en vervolgens aan de mantelzorger. Dit geeft zowel de bewoner als de mantelzorger een bepaalde rust.

De ‘Are You Okay Today’-app

Han van Doorn spreekt uit eigen ervaring: “Mijn zoon wil graag een oogje in het zeil houden bij zijn oude vader. Maar ik wil geen alarmknop om mijn nek of camera’s en sensoren in mijn huis.” Hij ontwikkelde de app samen met zijn zoon en samen hebben zij al contacten gelegd met een zorgverzekeraar en energiebedrijf. De jury ziet zijn start-up dan ook als kansrijk en ziet veel potentie voor Han’s app.

Veel vijftigplussers dromen van eigen bedrijf

ANBO vindt het Start-up Plus project een mooi initiatief. Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “Het is een vooroordeel dat alleen jonge mensen vanuit hun studentenkamer een start-up beginnen. Ook vijftigplussers bruisen van de ideeën en dromen ervan om een eigen bedrijf te starten. Dat zie je maar aan Han van Doorn en alle andere deelnemers. We hopen dat zij met alle opgedane kennis een succesvol bedrijf kunnen beginnen.”

Start-up Plus in het kort

Uit onderzoek blijkt dat vijftigplussers die een eigen bedrijf beginnen, twee- tot driemaal succesvoller zijn dan dertigers. Toch zijn vrijwel alle startup-programma’s gericht op jongere ondernemers. Uit het internationale pensioenonderzoek van Aegon blijkt dat mensen niet alleen langer blijven doorwerken, maar dat ouderen ook in toenemende mate geïnteresseerd zijn in het opzetten van een eigen bedrijf.

Leyden Academy ontwikkelde daarom Start-up Plus. De ruim vijftig deelnemers hebben een digitaal leerprogramma van acht weken doorlopen. Tijdens dit traject hebben ze met behulp van een persoonlijke coach naar zelfstandig ondernemerschap toe gewerkt. Duidelijk is geworden dat niet enkel de jeugd de toekomst heeft.

Start-up Plus wordt mede mogelijk gemaakt door het Europese consortium EIT Health. Kijk voor meer informatie op de website: www.startupplus.eu.

Naar overzicht
Winnaar Start-up Plus
Inkomen