11 maart 2021

Grote zorgen over ongeldige stemmen

ANBO maakt zich grote zorgen over het briefstemmen in het kader van de Tweede Kamerverkiezingen. De ouderenorganisatie vindt het een ongeluk dat je van verre ziet aankomen en roept minister Ollongren op om vandaag nog de landelijke televisie op te zoeken en uit te leggen dat foutstemmers opnieuw hun stem kunnen uitbrengen.

Een derde van de zeventigplussers, dus zo’n 800.000 mensen, gaat dit keer vanwege corona per brief stemmen. Volgens de minister hebben 400.000 mensen dat inmiddels gedaan.

Tot u toe hebben zo’n 10.000 mensen niet de retourenvelop, maar de envelop voor het stembiljet op de post gedaan. Ook zijn sommige retourenveloppen zo dun dat er waarschijnlijk geen stembiljet in zit. Verder kunnen mensen per ongeluk hun stempas samen met het stembiljet in de envelop voor het stembiljet doen.

In al deze gevallen is de stem ongeldig. Dat zal straks, bijvoorbeeld bij de verdeling van de restzetels, tot grote commotie leiden; ook kunnen partijen de geldigheid van de verkiezingen in twijfel trekken. En elke ongeldige stem is er natuurlijk één te veel.

Opnieuw stemmen

Daarom roept ANBO minister Ollongren op om vandaag nog de landelijke televisie op te zoeken om senioren erop te wijzen dat zij opnieuw kunnen stemmen. Want als mensen denken een fout te hebben gemaakt met het verzenden van de briefstem, kunnen zij nog tot morgen 17 uur een vervangende stempas aanvragen bij de gemeente en opnieuw hun stem uitbrengen. Maar niemand weet dat.

Te laat stemmen

Overigens bestaat ook het risico dat mensen hun stem te laat opsturen. De verkiezingen zijn pas volgende week woensdag, maar mensen moeten het voor morgen (vrijdag 12 maart) 17.00 uur op de post doen. Zo’n 400.000 senioren moeten dat dus nog doen en hebben wellicht de post laat ontvangen of laten het nog even liggen vanuit de gedachte dat de verkiezingen pas volgende week woensdag zijn. Op de landelijke televisie kan de minister vandaag de senioren ook hierop wijzen.

Verder staat niet op alle retourenveloppen het correcte adres, maar die brieven worden doorgestuurd naar de juiste gemeente.

ANBO adviseert senioren om er even goed voor te gaan zitten en de instructies zorgvuldig door te lezen. Het briefstemmen is best te doen, maar als je het even snel doet dan kan het dus misgaan. Verder is het verstandig om een ander te laten meekijken; niet met wát je stemt maar wel met hoe het gaat.

Hoe stem ik per brief?

Lees HIER hoe u per brief kunt stemmen. 
 

Meer over de verkiezingen 2021

anbo-verkiezingen-25