20 januari 2021

Grote fondsen bevestigen kritiek ANBO op pensioenvoorstellen Koolmees

De grootste pensioenfondsen van Nederland hebben vandaag de kritiek van ANBO op de pensioenvoorstellen van minister Wouter Koolmees bevestigd. Door de lage rente en strengere regels dreigen de komende jaren onnodige kortingen op pensioenen, stellen ABP en PMT vandaag in het Algemeen Dagblad.

Meteen nadat minister Koolmees zijn brief over de invoering van een nieuw pensioenstelsel naar de Tweede Kamer stuurde, schreven ANBO, KBO-PCOB en Koepel Gepensioneerden dat niet indexaties maar kortingen dichterbij komen. De cijfers van de minister kloppen niet voor de grote fondsen, stelden de ouderenorganisaties, die pleiten voor aanpassing van de plannen.

Zonder kleerscheuren

Terry Troost, voorzitter van metaalfonds PMT onderschrijft die opvatting. “Koolmees schetst het beeld dat we zonder kleerscheuren overgaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Maar ik zie dat het juist zeer realistisch is dat we de komende jaren moeten korten op de pensioenen.” Hij zegt dezelfde geluiden te horen bij Zorg en Welzijn, PME en (zelfs) Bouw.

Corien Wortmann, voorzitter van het grootste fonds van Nederland ABP, is even kritisch. “Volgens de huidige regels is de kans op verlaging de komende jaren heel reëel. Wij herkennen ons niet in het positieve beeld dat Koolmees schetst.”

Realistisch

Het nieuwe pensioenstelsel moet in 2026 worden ingevoerd. Tot die tijd geldt er een overgangsregeling, waarbij pensioenfondsen moeten korten als zij onder een dekkingsgraad van 90 procent komen. Op 1 januari 2026 moeten ze op 95 procent staan. Dat lijkt makkelijk bij de huidige dekkingsgraden net boven de 90 procent. Maar twee factoren verstoren dat beeld: de regels voor de rekenrente worden strenger en de premies zijn binnen de huidige regels te laag. Dat kost in die periode tot liefst 16 procent dekkingsgraad, dat moet worden goedgemaakt met rendementen. Of dat realistisch is, is de vraag.

Verhogen en verlagen

ANBO heeft zowel in de Tweede Kamer als in besprekingen met de minister ervoor gepleit om tot 2026 met een voorzichtige andere rekenrente te werken, om inderdaad de ‘onnodige’ kortingen te voorkomen en eventuele verhogingen mogelijk te maken. Immers, de rekenrente vervalt in het nieuwe stelsel. “Verhogen en verlagen alsof het nieuwe stelsel nu al geldt”, zei senior beleidsadviseur pensioenen van ANBO Willem Reijn tijdens het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

Precies daarvoor pleiten Wortmann en Troost in het Algemeen Dagblad. ABP heeft de afgelopen drie jaar 100 miljard euro winst gemaakt, “maar toch kunnen we al tien jaar de pensioenen niet verhogen”, zegt Corien Wortmann van ABP.

pensioen - potje met geld