7 september 2020

Grootste huurstijging in zes jaar; zorgelijke ontwikkeling vindt ANBO

De huurprijzen zijn in juli 2020 met gemiddeld 2,9 procent omhoog gegaan ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag publiceerde. Het is de grootste stijging sinds 2014 en vooral het gevolg van de hogere inflatie. ANBO vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, gezien het feit dat de pensioenen niet verhoogd worden en de kosten van veel zaken wel stijgen.

Ruim 42 procent van alle woningen zijn huurwoningen en worden onder meer door senioren bewoond. Senioren die naast deze huurstijging op meer vlakken tegen prijsverhogingen aanlopen. Want ook de prijzen van de dagelijkse boodschappen, kleding en van verzekeringspremies zijn de afgelopen jaren flink omhoog gegaan.

"Veel senioren merken het echt in hun portemonnee," zegt ANBO-directeur-bestuurder Liane den Haan. "Hun pensioen staat al jaren stil en er dreigen zelfs kortingen. Alleen de AOW wordt mondjesmaat verhoogd, maar dat is niet genoeg. We rekenen er dan ook op dat het kabinet dit jaar met een oplossing komt voor deze problematiek.”

Oproep ANBO: bouw meer seniorenwoningen

Een mogelijke oplossing is het bouwen van meer woningen voor senioren. Want er is nu een groot tekort aan  geschikte woningen voor senioren; ook in de vrije sector. Liane den Haan: “Wij doen al jaren de oproep om het tekort aan woningen op te lossen. Want senioren kunnen nu geen geschikte woonruimte vinden, en het leidt door de schaarste ook tot hogere huurprijzen.”

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

ANBO huurstijging zorgelijke ontwikkeling