4 februari 2021

Gooi het vaccineren nu om

Een man van 91 die een uur moet rijden naar een centrale priklocatie en vervolgens lang buiten in de kou en regen in de rij moet staan wachten. ANBO vindt het bizar hoe het inenten van ouderen tegen corona gaat. De ouderenorganisatie roept op acute maatregelen te nemen én de manier van vaccineren om te gooien.

Het is goed dat het vaccineren van ouderen begonnen is. ANBO is er ook van overtuigd dat iedereen bij de overheid keihard werkt en de beste intenties heeft. Maar het blijft stuitend om te zien hoe de logistiek geregeld is voor deze groep.

Bijvoorbeeld dit weekend. Een echtpaar woont in een verpleeghuis en loopt naar beneden, naar de gezamenlijke ruimte waar de vaccins en de prikkers klaar staan. De dame wordt wel gevaccineerd en de heer niet. Of gisteren toen we een lange rij van thuiswonende senioren bij priklocaties zagen, die meer dan een half uur buiten moesten wachten onder de huidige weersomstandigheden. Bij de corona-advieslijn van ANBO komen al reacties binnen van mensen die zeggen: ‘laat maar zitten dan’.

Het lijkt alsof de GGD niet voorbereid is op deze specifieke doelgroep en geen inzicht heeft in het gedrag van senioren. Mensen van deze leeftijd kunnen vaak niet lang staan. Ze komen vroeg naar een onbekende locatie, want ze weten niet wat hen te wachten staat. Ze weten wel dat ze op hun leeftijd meer tijd nodig hebben om te reageren op de omstandigheden. Het inenten kost meer tijd, bijvoorbeeld omdat ze er langer over doen om hun jas aan en uit te doen of hun gecompliceerde gezondheidssituatie moeten bespreken met de arts. Ze hebben niet altijd een begeleider die ze naar een locatie op lange afstand kan brengen.

Dus gooi het vaccineren nu om.

  1. In deze acute situatie: neem direct maatregelen. Regel bijvoorbeeld tenten met heaters en stoelen waar mensen kunnen wachten, zet meer gastvrouwen- en mannen in die de ouderen begeleiden.
  2. Werk net als in een aantal andere landen met mobiele units die naar de mensen toe gaan, bijvoorbeeld naar winkelcentra dicht bij de mensen of ga zelfs naar de bewoners thuis. Zet dat als een militaire operatie op: geen discussie meer (ook niet over wie er vóór moet gaan), stap over alle nuances en gebruikelijke organisatievormen heen en zorg dat nu zo snel mogelijk zo veel mogelijk ouderen worden ingeënt.

ANBO Nieuwsbrief

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

  • ANBO Actueel (maandelijkse nieuwsbrief over ANBO-belangenbehartiging in Den Haag)
  • ANBO Ledenvoordeel (driewekelijkse nieuwsbrief met actuele voordeel- en kortingacties)
anbo-gezondheid-vaccineren-09