30 augustus 2018

Goedkopere cola light absurd in het licht van de BTW-verhoging

Suikervrije dranken en bronwater worden goedkoper om zwaarlijvigheid tegen te gaan. Het kabinet gaat de verbruiksbelasting op die producten afschaffen. Dat schrijft het AD vandaag op basis van concept-teksten van het nationaal preventieakkoord. Het kabinet hoopt dat mensen door de korting meer gezonde producten nuttigen. ANBO-bestuurder Liane den Haan kan dit niet rijmen met de voorgenomen BTW-verhoging. “Dus we maken eten, óók gezond eten zoals groenten en fruit, eerst duurder, om vervolgens in plastic verpakt water en cola light goedkoper te maken? Dat slaat nergens op! Om overgewicht tegen te gaan moet je zorgen dat gezonder eten in het algemeen bereikbaarder wordt. Bovendien komt er fantastisch water uit de kraan, dat nog altijd veel goedkoper én veel milieuvriendelijker is dan verpakt water.”

'Cola-subsidie'

ANBO maakt zich grote zorgen over de voorgenomen BTW-verhoging. Het lage tarief, waar bijvoorbeeld boodschappen, concertkaartjes en medicijnen onder vallen, stijgt van zes naar negen procent. Het kabinet verlaagt in ruil daarvoor de inkomstenbelasting, waardoor huishoudens netto geen last zouden hebben van de verhoging. Maar die vlieger gaat niet op voor de laagste inkomensgroep.

Mensen met een laag inkomen, tot ongeveer € 13.800, betalen helemaal geen inkomstenbelasting. De verhoging van de BTW komt voor de koopkracht van deze groep dus extra hard aan. Deze huishoudens krijgen dus minder te besteden. Bovendien komt nu al uit de consumentenprijsindex (CBI) van het CBS naar voren dat de prijzen van boodschappen, kleding, benzine, huur en verzekeringen flink blijven stijgen en dat ook ziek zijn steeds duurder wordt. De BTW-verhoging maakt medicijnen nóg duurder, terwijl de eigen bijdragen de afgelopen jaren al een flinke hap uit de koopkracht hebben genomen.

Den Haan: “Ik durf te zeggen dat de BTW-verhoging leidt tot een ongezondere levensstijl bij mensen in de laagste inkomensgroep, omdat gezonde keuzes ook nu al duurder zijn dan ongezonde. En dat verschil wordt alleen maar groter. Ik lees in het AD dat er geen dekking is voor de 250 miljoen die deze cola-subsidie kost. Laten er dan direct verstandige keuzes gemaakt worden.”

Preventieakkoord

Het preventieakkoord bevat meer voornemens en maatregelen, om Nederland gezonder te krijgen. Reclame met tekenfilmfiguren moeten uitgebannen worden en er worden extra afspraken gemaakt met de levensmiddelenfabrikanten, horeca en supermarkten over vermindering van de portiegrootte, het aantal calorieën en de hoeveel aanbod in producten. Lees er meer over in het AD.