30 november 2017

Goede voorlichting nodig over alcoholgebruik

Het is belangrijk dat de bewustwording onder ouderen over alcoholgebruik verder wordt vergroot. Dat zegt ANBO-directeur Liane den Haan vandaag op de NOS-radio. Den Haan reageerde op cijfers over het stijgend aantal ongevallen met ouderen die alcohol hebben gedronken. “Het aantal ongevallen stijgt niet alleen omdat de groep ouderen groter wordt. Het is tegenwoordig ook steeds gewoner om gezelligheid te combineren met een lekker glaasje. Dat geldt overigens niet alleen voor ouderen, dat zie je in de hele samenleving.”
Uit een nieuw rapport van VeiligheidNL blijkt dat in vorig jaar 5.000 55-plussers bij de spoedeisende hulp zijn beland doordat ze na alcoholgebruik bij een ongeluk betrokken raakten, bijvoorbeeld omdat ze van hun fiets vielen. Drie jaar geleden waren dat nog 3.000 ouderen. Overigens is ook het aantal incidenten met alcohol in de leeftijdsgroep van 18 tot 24 jaar gestegen.


Trend keren

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil met de ANBO en andere ouderenbonden in gesprek over het problematisch drankgebruik onder ouderen. “We zullen samen iets moeten doen om deze trend te keren”, schrijft Blokhuis in een brief aan de Tweede Kamer. “We moeten alleen niet denken dat we iets bereiken met een opgeheven vingertje. Deze mensen zijn oud en wijs genoeg om zelf te weten wat goed is.”
ANBO-directeur Den Haan deelt de zorgen van de staatssecretaris. “Het is van belang dat er goede voorlichting komt.” Den Haan ziet ook een signalerende rol weggelegd voor zorgprofessionals en mantelzorgers. “De tijden zijn veranderd. In mijn jeugd dronken mijn ouders alleen in het weekend een glas wijn en kregen wij een schaaltje chips. Inmiddels is het veel gebruikelijker geworden om op doordeweekse dagen ’s middags af en toe een gezellig glas te drinken. Maar als drinken een gewoonte wordt, moeten we opletten dat het niet problematisch wordt.”