9 januari 2020

Goed RVS-rapport over derde levensfase, maar weinig concreet

Veel mensen zijn ook na hun pensioen gelukkig nog heel vitaal en actief. Deze groep mensen groeit snel en de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) bracht op 8 januari jl. een advies uit over de zogenaamde ‘derde levensfase’: de periode waarin iemand 60 tot 80 jaar is. Volgens de RVS zijn mensen in de derde levensfase van grote waarde voor onze maatschappij. ANBO is het daar helemaal mee eens, maar vindt het rapport weinig concreet.

Als we het hebben over mensen in de derde levensfase, dan gaat het over iemand die grofweg tussen de 60 en 80 jaar oud is. Deze groep neem snel toe: van 2,4 miljoen in 2019 naar 3,2 miljoen in 2040. Het overgrote deel van deze jonge ouderen is gezond en heeft geen zorg nodig.

Positief beeld over ouderen

De RVS geeft in haar rapport aan dat veel mensen na hun pensionering nog heel actief zijn: bijvoorbeeld als mantelzorger, vrijwilliger of bestuurslid. ANBO gaf in een eerder stadium al input voor dit adviesrapport. Wij hebben toen aangegeven dat het belangrijk is dat er een positiever beeld ontstaat over ouderen en hun waarde voor de maatschappij. Want beleidsmakers en politici hebben het vooral over ouderen die zorg nodig hebben en geld kosten. Dat beeld is onterecht en het is fijn dat de RVS dit in het rapport bijstelt.

Vergrijzing is een kans

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “ANBO ziet vergrijzing niet als een bedreiging, maar als een kans. Want de bijdrage van deze groep mensen is niet alleen positief voor henzelf en hun directe omgeving (bijvoorbeeld grootouders die op kleinkinderen passen) maar ook voor onze maatschappij. Denk bijvoorbeeld aan vrijwilligers in verpleeghuizen en verenigingen. Ook bij de ANBO hebben we veel actieve vrijwilligers die andere mensen helpen. Bijvoorbeeld bij het invullen van hun belastingpapieren of hoe iemand de veiligheid in en om zijn woning kan verbeteren.”

Obstakels wegnemen

Jammer genoeg vinden ouderen die een bijdrage willen leveren, vaak obstakels op hun weg.  Dat kan gaan om (financiële) belemmeringen als ze bijvoorbeeld langer door willen werken, maar ook op het gebied passende woonruimte en zorginitiatieven vinden ze vaak geen gehoor bij gemeenten, zorgorganisaties, wooncorporaties of andere partners.

Liane den Haan: “Goed dat de RVS aangeeft dat het belangrijk is dat beleidsmakers en politici aan de slag moeten om belemmeringen weg te nemen. Alleen geeft de RVS niet aan hoe dat moet worden gedaan. We vinden het een goed advies, maar te weinig concreet. Als we willen dat mensen in hun derde levensfase een bijdrage blijven leveren aan onze maatschappij, moeten we niet blijven praten, maar echt aan de slag. Wij gaan daar graag met de RVS over in overleg.”

ANBO bij Dit Is De Dag op Radio 1

ANBO-directeur Liane den Haan was 8 januari 2020 te gast bij het NPO Radio 1 programma ‘Dit Is De Dag’ over dit RVS-rapport. Klik hier om het gesprek te beluisteren.

En lees hier ons visie-rapport 'We leven nog lang en gelukkig'.

 

Onderzoek derde levensfase ouderen