20 mei 2022

Goed nieuws: AOW gaat toch omhoog

Het kabinet heeft toch geluisterd naar de kritiek van onder andere ANBO over het loslaten van de volledige koppeling tussen het minimumloon en de AOW. Net als het minimumloon wordt de AOW vanaf 2023 in stapjes verhoogd.

Het kabinet heeft vanmiddag in de ministerraad besloten om de al aangekondigde verhoging van het minimumloon al in 2023 te laten ingaan. Ook is besloten dat de koppeling met de AOW blijft bestaan.

Hoe zat het ook alweer?

In het regeerakkoord kondigde het kabinet aan het minimumloon te willen verhogen met 7,5%, vanaf 2024. Ook stond in het regeerakkoord dat de extra verhoging niet zou gelden voor de AOW.

Dat leidde tot veel kritiek uit verschillende hoeken. Zo hebben mensen die het minimumloon verdienen er voorlopig niets aan, omdat het plan was om pas vanaf 2024 te gaan verhogen. Terwijl juist nu iedereen wordt geconfronteerd met de inflatie en de enorme stijging van de energiekosten.

Valentijnsactie

Uiteraard liet ook ANBO zich niet onbetuigd. Samen met de andere leden van de Seniorencoalitie (KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden en NOOM) is een brief gestuurd naar de Tweede Kamer en er was een Valentijnsactie.

De generatie die vanaf 2011 met pensioen is gegaan, heeft nog nooit indexatie van hun aanvullende pensioen mogen ervaren. De enige plus voor hen is de halfjaarlijkse aanpassing van de AOW. Die aanpassing is een gevolg van de koppeling van de AOW aan het minimumloon. Als die koppeling wordt aangetast, is dat de zoveelste aanslag op de koopkracht van ouderen.

Inzet beloond

Het kabinet heeft nu besloten om de verhoging van het minimumloon met één jaar te vervroegen. De totale verhoging blijft wel 7,5%. Anders dan in het regeerakkoord staat, blijft de volledige koppeling met de AOW in stand.

Mooi nieuws voor alle 3,5 miljoen gepensioneerden en wij zijn natuurlijk blij dat onze inzet wordt beloond.

Jammer is wel dat het kabinet de kosten voor deze operatie onder andere wil financieren uit een verlaging van de inkomensondersteuning AOW. Dat is een vaste tegemoetkoming die in de AOW zit verwerkt. Zodra duidelijk is hoe de verlaging wordt doorgevoerd, zullen we als ANBO opnieuw naar de plannen kijken.

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

AOW gaat toch omhoog!