28 september 2020

Goed dat kabinet advies ANBO over supermarkten overneemt

Tijdens de persconferentie van vanavond maakte het kabinet bekend dat supermarkten extra maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat de 1,5 meter afstand goed kan worden nageleefd. ANBO is blij dat haar advies door het kabinet is overgenomen, zodat mensen met een kwetsbare gezondheid ook weer boodschappen kunnen doen. Maar een speciaal 'ouderenuurtje' vindt ANBO geen goed idee.

Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO: “We krijgen de afgelopen tijd veel telefoontjes van mensen die extra risico lopen, bijvoorbeeld vanwege een longziekte, dat ze niet meer zelf naar de supermarkt durven. Ze merken dat het steeds drukker wordt in de supermarkten en dat de coronaregels niet goed kunnen worden opgevolgd."

Veilig boodschappen doen

We zijn dan ook blij dat het kabinet vanavond tijdens de persconferentie aan heeft gekondigd dat supermarkten hun verantwoordelijkheid moeten nemen om ervoor te zorgen dat iedereen weer veilig naar de supermarkt kan. Iedereen moet vanaf nu weer een winkelwagentje gebruiken bij het boodschappen doen. En er komt weer een gastheer of –vrouw bij de ingang die de karretjes schoonmaakt en die mensen kan wijzen op de 1,5 meter afstand die we allemaal moeten houden.

Liane den Haan: “Hierdoor kunnen ook mensen met een kwetsbare gezondheid weer veilig boodschappen doen. Natuurlijk ontslaat dit ons niet om allemaal zelf onze verantwoordelijkheid te nemen en ons aan alle coronamaatregelen te houden. Maar op deze manier nemen supermarkten ook hun verantwoordelijkheid; en dat is wat ons betreft een goede zaak.”

Apart 'ouderenuurtje' geen goed idee

Liane den Haan: "Een speciaal uurtje voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid vind ik geen goed idee. Veel van deze mensen kunnen niet ’s ochtends vroeg al bij de supermarkt zijn, omdat ze eerst geholpen moeten worden door de thuiszorg. Bijvoorbeeld bij het wassen en aankleden of het aantrekken van een steunkous. Bovendien moet iedereen een boodschap kunnen doen op het moment dat het past in zijn of haar ritme. Als iedereen zich aan de 1,5 meter afstand houdt, moeten mensen met een kwetsbare gezondheid ook op de normale tijd naar de supermarkt kunnen. En voorkom je dat generaties tegen elkaar worden opgezet.”

ANBO mevrouw in supermarkt