3 juni 2021

GGD gaat coronavaccinatie in gele boekje stempelen

Goed nieuws voor ouderen die graag een papieren versie van het coronapaspoort willen: u kunt vanaf maandag ook een stempel in uw gele vaccinatieboekje krijgen.

ANBO vroeg gisteren aandacht voor deze kwestie. Ouderen die op vakantie willen naar het buitenland, maar geen moderne telefoon of computer hebben, hebben een probleem. Zij kunnen hun vaccinatiebevestiging niet op hun telefoon laten zien en ook niet uitprinten.

Mooi alternatief

Het gele boekje is een internationaal erkend inentingsbewijs, dat een mooi alternatief kan zijn voor een digitaal coronapaspoort. Ook de Tweede Kamer heeft hier eerder op aangedrongen.

Wellicht heeft u al zo’n geel boekje, met eerdere vaccinaties tegen bijvoorbeeld malaria. Anders kunt u zo’n boekje krijgen via de GGD. 

Bestel hier het boekje online

Internationaal afspreken

Nu is het nog zo dat bij sommige GGD’en de stempel wel wordt gezet als mensen daarom vragen, maar andere GGD’en weigeren dat. Vanaf maandag gaan alle GGD’en de stempel in het gele boekje zetten als mensen hierom vragen. Ook kunnen mensen die al zijn geprikt met hun gele boekje naar een vaccinatielocatie gaan om de stempel alsnog te krijgen.

De stempel in het gele boekje is daarmee nog geen officieel alternatief voor het coronapaspoort. Dat moet nog internationaal worden afgesproken. Of en wanneer dat gebeurt, is nog onduidelijk.

 

ANBO | GGD gaat coronavaccinatie in gele boekje stempelen