11 november 2013

Gezond oud voor 70% door leefstijl bepaald

Gezond ouder worden is voor een belangrijk deel de verantwoordelijkheid van mensen zelf. Dat zegt arts en onderzoeker David van Bodegom in ANBO Magazine. Hij verdiepte zich in de vraag hoe westerse ouderdomsziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en versleten heupen uitgesteld of voorkomen kunnen worden. “Natuurlijk zijn er mensen die pech hebben en ondanks een gezonde leefstijl ziek worden. Maar genen bepalen voor hooguit dertig procent hoe oud we worden. Zeventig procent wordt bepaald door leefstijl.” Van Bodegom pleit voor preventie en voor veel agressievere campagnes om mensen het nut van gezond leven aan de man te brengen.

Ga zelf aan de slag!

Hoe we verouderen hebben we voor een belangrijk deel zelf in de hand, zo stelt Van Bodegom. Hij is er van overtuigd dat – aangeboren aandoeningen uitgezonderd – niemand voor zijn negentigste een hartkwaal hoeft te krijgen. Door ‘goed onderhoud’, zoals normaal eten, voldoende bewegen en niet roken, kan slijtage uitgesteld of voorkomen worden. Hij ontwikkelde de tool Oud of the box, met daarin 50 wetenschappelijke tips die iedereen thuis of op het werk kan toepassen. De mens is namelijk van nature geprogrammeerd om zuinig aan te doen met energie, en je levensstijl veranderen doe je niet zomaar. Behalve de voor de hand liggende tips zegt Van Bodegom dat het belangrijk is om een actieve bijdrage te blijven leveren aan de samenleving en stress te vermijden. "Er zijn zelfs wetenschappers die stellen dat eenzaamheid schadelijker is voor de gezondheid dan roken."

Meer weten?

David van Bodegom is arts, historicus en schrijver. Hij werkt bij de Leyden Academy, een kennisinstituut op het gebied van vitaliteit en veroudering. ANBO Magazine is deels online te lezen op ANBO.nl. Daar is ook het uitgebreide interview met Van Bodegom te vinden.

Foto: Hester Doove

Naar overzicht
Gezondheid