16 april 2021

Gevaccineerde zestigplusser houdt zich strak aan coronaregels

Gevaccineerde zestigplussers blijven zich in overgrote meerderheid aan de coronamaatregelen houden. In een peiling van ANBO zegt ruim 90% zich nog net zo goed aan de richtlijnen te houden als voor hun vaccinatie. Ze zijn bijvoorbeeld niet meer gaan knuffelen met hun kleinkinderen.

ANBO vindt dit goed nieuws. Zolang nog niet een grote meerderheid van de bevolking is ingeënt, is voorzichtigheid geboden en is het belangrijk dat de RIVM-richtlijnen worden nageleefd.

Verder blijkt uit de peiling dat zo’n 70% van de zestigplussers die nog niet is gevaccineerd, zelf graag zou willen kiezen welk coronavaccin ze krijgen. Die roep om keuzevrijheid speelde veel minder een rol bij zestigplussers die inmiddels tenminste één inenting hebben gehad. Van deze groep zegt maar 40% dat ze liever zelf hadden kunnen kiezen tussen de vaccins.

AstraZeneca

Dat verschil heeft volgens ANBO waarschijnlijk te maken met de zeldzame bijwerkingen die kunnen optreden bij het gebruik van het vaccin van AstraZeneca. Dat wordt nu nog alleen nog ingezet voor zestigplussers.

Uit de ANBO-peiling komt verder naar voren dat ongeveer de helft van de zestigplussers ontevreden is over de voorlichting vanuit de overheid over de volgorde van vaccinaties. Meer tevredenheid is er over de voorlichting vanuit de overheid over mogelijke bijwerkingen en over de geldende maatregelen.

Eenduidige voorlichting

ANBO pleit al langer voor eenduidige voorlichting door de overheid. Er moeten duidelijke antwoorden komen op concrete vragen die er leven. ANBO krijgt dagelijks telefoontjes en mails van leden die bijvoorbeeld niet snappen waarom ze nog niet zijn uitgenodigd voor een vaccinatie.

Meer informatie over vaccineren?

KLIK HIER voor de meeste gestelde vragen en antwoorden. 

anbo-gezondheid-vaccineren-35.jpg