21 januari 2022

Gepensioneerde koopt niets voor versoepelen indexatieregels

De meeste gepensioneerden gaan er geen cent op vooruit als de pensioenfondsen eerder mogen indexeren. Dat schrijven ANBO en de andere ouderenbonden in een reactie naar het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het plan is om later dit jaar het indexeren van pensioenen iets makkelijker te maken. Nu mogen fondsen indexeren vanaf 110% beleidsdekkingsgraad, dat wordt straks 105%. Dat klinkt mooi, maar iedereen die is aangesloten bij de grote fondsen ABP, PFZW, PME en PMT krijgen er niks bij. Want de dekkingsgraad van deze fondsen ligt nog te laag. In de praktijk betekent de versoepeling dat twee op de drie gepensioneerden toch nog steeds geen indexatie krijgt.

Schrijnender

Dat is onaanvaardbaar, nu de pensioenen al meer dan tien jaar niet zijn geïndexeerd, staat in de reactie van ANBO, KBO-PCOB, Koepel Gepensioneerden, KBO-Brabant en NOOM. En het wordt des te schrijnender nu de inflatie snel oploopt en de koppeling tussen de AOW en het minimumloon dreigt te verdwijnen.

Op het plan om de indexatieregels te versoepelen, konden allerlei maatschappelijke organisaties reageren. Dat hebben de gezamenlijke seniorenorganisaties nu gedaan.

In die reactie naar de nieuwe minister voor Pensioenen, Carola Schouten, schrijven de seniorenorganisaties dat het draagvlak voor het nieuwe pensioenstelsel zo snel afneemt. Dat nieuwe stelsel wordt uiterlijk in 2027 ingevoerd.

Lees hier de reactie van de ouderenorganisaties

Ons laatste nieuws en voordeel in uw mailbox?

Klik op onderstaande button en kies welke nieuwsbrief u wilt ontvangen. 

AANMELDEN

Gepensioneerde koopt niets voor versoepelen indexatieregels