22 januari 2019

Gemeenten moeten contant geld accepteren

Ook in de Tweede Kamer gaan stemmen op om gemeenten te verplichten contant geld te accepteren. Vandaag wordt er gestemd over een motie van CDA-Kamerlid Erik Ronnes en zijn collega van 50Plus Martin van Rooijen. Deze oproep volgt op een brief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten aan alle 380 gemeenten: burgers moeten aan de balie van gemeentehuizen met contant geld kunnen blijven betalen. Dat schreef onder andere RTLZ. Niet alleen ANBO en minister Ollongren van Binnenlandse Zaken zijn tegen het beleid dat er alleen gepind kan worden aan de balie van het gemeente, ook de Europese Centrale Bank heeft gewaarschuwd: volgens het Europees recht is alleen pinnen niet toegestaan. In de Tweede Kamer wordt die handschoen nu opgepakt.

Update

De motie van Kamerleden Ronnes en Van Rooijen is aangenomen. Gemeenten worden verplicht om weer contant geld te accepteren. Uit een peiling van Hart van Nederland blijkt dat de meeste mensen hun paspoort of rijbewijs met pin (willen) betalen, maar ook dat 91 procent van de ondervraagden het onacceptabel vindt dat gemeenten contant geld weigeren. Het moet wel kúnnen.

Bekijk het commentaar van ANBO bij Hart van Nederland

Los het op

In veel gemeenten kunnen burgers alleen met een pinpas terecht voor een nieuw paspoort of rijbewijs. De Volkskrant schreef daarover in maart van dit jaar, maar het was al eerder onderwerp van gesprek. ANBO zei destijds dat, los van de wettelijke regels hierover, het voor alle overheden niet meer dan normaal zou moeten zijn dat burgers een keuze hebben om contant of met de pinpas te betalen. "De overheid, en bij uitstek gemeenten, zou het goede voorbeeld moeten geven en alle burgers in de gelegenheid stellen om zelfstandig aan de maatschappij te kunnen deelnemen", zei Liane Den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Het kan niet zo zijn dat een deel van de burgers niet geholpen kan worden omdat de gemeente keuzes maakt die niet passen bij de verantwoordelijkheid die zij zou moeten nemen." Een onbekend aantal gemeenten heeft het pin-only-beleid teruggedraaid. In Zoetermeer moest de gemeentelijke ombudsman eraan te pas komen.

Vier op de tien transacties contant

De Nederlandse Bank maakt zich grote zorgen over het verminderd gebruik van contant geld. Voor het eerst doen Nederlanders minder dan vier op de tien betalingen contant, zo blijkt uit nieuwe cijfers waar het AD over schrijft. DNB wil dat banken, detailhandel, overheid en belangenclubs afspreken dat contant geld algemeen geaccepteerd blijft. Iets dat ANBO onderschrijft. Er zijn in Nederland zo'n vier miljoen mensen die op de een of andere manier minder goed in staat zijn om (altijd) te pinnen. Dat zijn laaggeletterden, mensen met een visuele beperking, groepen mensen die onder bewind staan, groepen dak- en thuislozen en een deel van de ouderen. Van de 75-plussers rekent nog in 61 procent van de gevallen contant af.

geld