31 december 2018

Gemeente Ede wint ANBO-Pluim 2018

Net als vorig jaar reikt ANBO Pluimen uit aan de gemeenten die zich op het gebied van welzijn van hun beste kant laten zien. Dit jaar krijgt de gemeente Ede een Pluim. Drie keer per jaar ontvangen Edense gezinnen een waardecheque van € 7,50. Hiermee worden burgers gestimuleerd om samen projecten en initiatieven in de buurt op te starten. "Er zijn al heel veel mooie ideeën bedacht én gerealiseerd. Wijken die ineens weer gaan samen werken; mensen die elkaar leren kennen. Eigenlijk hebben we onszelf een beetje overbodig gemaakt als gemeente, en dat is helemaal niet erg!", zo reageert de verantwoordelijk wethouder Willemien Vreugdenhil van de gemeente Ede op het winnen van de Pluim. 

Onderling contact en samenwerking

De Edense Jopie Verdel nomineerde de gemeente Ede. Mevrouw Verdel hielp een seniorencomplex in de buurt met het realiseren van een Jeu de Boules-baan, en startte daarna haar eigen project voor een geluidsinstallatie in het buurthuis. "Iedereen heeft meegeholpen om de cheques en het geld bij elkaar te krijgen, en daardoor zijn er veel onderlinge contacten ontstaan, ook bij mij in huis."

Goed voorbeeld

ANBO ging net als vorig jaar op zoek naar de gemeenten, ambtenaren of wethouders die een pluim verdienen omdat zij originele oplossingen presenteren, en daarmee een goed voorbeeld zijn voor andere gemeenten. Naast Ede werden ook Baarn, Brummen en Westerwolde genomineerd. Na de nominaties is er gestemd via de website van ANBO. Iedereen mocht zijn stem uitbrengen.  

Bekijk alle films

"Er gaat heel veel goed in gemeenten als het gaat om welzijn en Wmo. Maar negativiteit overheerst vaak. Daarom bedachten we Pluim: gemeenten die bijzondere inzet verrichten zetten we in het zonnetje en laten we zo een voorbeeld zijn voor anderen", zo zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Willemien Vreugdehil neemt een Pluim in ontvangst van Jopie Verdel. Bekijk de film:

 

Pluim