16 maart 2021

Gelukkig is briefstemmen nu toch aangepast

We zijn blij dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft geluisterd en de procedure rond het briefstemmen heeft aangepast. Het is belangrijk dat alle stemmen tellen, ook die van zeventigplussers die per post hebben gestemd.

ANBO waarschuwt al weken voor de risico’s van het briefstemmen. Als een stem via de post niet helemaal volgens de instructies is ingevuld, kan de stem niet meetellen. Toen gisteren de eerste poststemmen werden geopend, bleek dat soms 8,5% van de stemmen niet volgens de regels is uitgebracht. ANBO riep de minister direct op om met een oplossing te komen, zodat deze stemmen niet verloren gaan.

Foutje zo gemaakt

“En gelukkig heeft de minister naar ons geluisterd”, zegt ANBO-directeur Anneke Sipkens. “Helaas heeft het wel te lang geduurd. Je kon van verre zien aankomen dat het mis zou gaan met zo’n ingewikkelde procedure. Een foutje is zo gemaakt als je de instructies niet heel grondig doorleest.”

Elke stem telt

De stemmen van zeventigplussers die terzijde zijn gelegd, worden nu opnieuw beoordeeld op het stembureau. Als er een geldige stempas en een stembiljet in een van de enveloppen zitten, wordt de stem meegeteld. Sipkens: “Het is niet meer dan logisch dat dit gebeurt. Elke stem telt.”

Naar overzicht
anbo-verkiezingen-27
Inkomen