19 december 2014

Geldautomaat blijft in de buurt

Banken mogen van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in een pilot samenwerken om geldautomaten in dorpen te plaatsen. Liane den Haan, ANBO-directeur: “Daarmee voldoet ACM aan onze wens. We hebben altijd gepleit voor geldautomaten binnen een straal van 5 kilometer van plattelandsbewoners. Hoewel banken moeten concurreren en daarom normaal gesproken geen onderlinge afspraken mogen maken, vonden wij dat er creatiever naar moest worden gekeken. We zijn blij dat ACM deze pilot toestaat.”

Proef

Banken halen geldautomaten uit dorpen weg omdat ze te weinig worden gebruikt om de kosten te dekken. Nu wordt er in Zeeuws-Vlaanderen een proef gehouden waarbij banken kunnen overleggen waar van welke bank een pinautomaat komt te staan. Zo kunnen de banken gezamenlijk de service blijven bieden. Den Haan: “Wij houden ons al jaren bezig met de sluiting van bankfilialen en het zoeken naar maatwerk oplossingen daarvoor. Geldautomaten moeten niet zonder alternatief uit dunbevolkte gebieden verwijderd worden.”

Belang en uitbreiding

“Hoewel je gelukkig steeds vaker kan pinnen in winkels en horeca, vindt de helft van de betalingen in Nederland nog steeds cash plaats. Het is dus erg belangrijk dat je in je omgeving contant geld op kunt nemen. We hopen dat de proef een succes wordt, zodat geldautomaten of alternatieven de komende jaren beschikbaar worden of blijven voor mensen op het platteland,” aldus Den Haan.

Wonen